Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Danstidningen 4/2016 handlar om hur pedagogerna hjälper oss att utvecklas vidare

2016-09-03

Vägledning av pedagoger eller gurus som med hjälp av sina kunskaper vidgar våra vyer på ett fantasifullt och spännande vis står i fokus för Danstidningens första höstnummer: Det handlar om ballerinan Ella Persson som tack vara rätt coachning och stöd numera dansar huvudroller på Michailovskijteatern i Sankt Petersburg. Och om Nasjonalbaletten ung, ett kompani för kompetensutveckling av den professionella dansen i Norge.
Lek är också en väg till utveckling och vi berättar om Cirkus Elvira i Sundsvall som håller workshops för barn samt om fantasifull indisk dans med mudras i vackra kläder och omgivningar för en grupp särskolebarn. Vi berättar om en pojke som väldigt gärna dansar, men helst vill göra det ensam, inte med andra under en danslektion. En flicka med dyslexi vill däremot ta hur många danslektioner som helst, och ju mer hon dansar, desto bättre går det för henne i skolan.
Även om scenkonsterna här används i pedagogiska syften betyder det inte att konsten reduceras till ett verktyg, tvärtom är det den konstnärliga, skapande situationen som öppnar sinnena och möjliggör vidareutveckling på alla fronter.
Som vanligt vid den här tiden av året kommer det många festivalrapporter, från Barn- och ungdomsteaterfestivalen Bibu, Kuopio dansfestival, Montpellier Danse, Biennale Danza i Venedig och naturligtvis många andra nyheter om vad som är på gång inom scenkonsterna.
Från Kuopio dansfestival berättar coachen från det finska herrlandslaget i basket hur han arbetar för att göra en grupp unga män i 20-30-årsåldern samspelta. De kallar sig Vargarna – för vargen lever i väl sammansvetsade flockar och är en expert på samarbete för det gemensamma bästa.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser