Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Dansfilm och sneak previews på Dansstationens sensommarplattform

2016-08-22

Fakta:

Namn: Plattform på Dansstationen 19/8
Koreografi: Lidia Wos, Ingrid Rosberg och Khamlane Halsackda
Plats: Dansstationen i Malmö
» http://www.dansstationen.nu

1) Work-in-progress: Because the day was sunny, dansteaterföreställning av Lidia Wos, dansare, koreografi, koncept, Javier Perez, dansare, Imre Zisbrik, ljusdesign,teknik, Marcin Brycki, ljuddesign, Robert Karlsson, producent,
koncept. Because the day was sunny är inspirerad av Wislawa Szymborskas poesi, som fått Nobelpriset i litteratur och Lidia Wos har gjort ett specifikt urval med poetens typiska surrealistiska och samtidigt vardagsnära dikter som i någon mening passar väl ihop med Lidia Wos absurda och förhöjda koreografi, samt den gemensamma eleganta svarta humorn. Hon (Lidia Wos) och han (Javier Perez) möts på scenen, står sida vid sida stilla med blicken rakt fram, närmar sig varandra och fjärmar sig snabbt i specifika rytmiska variationer. Olika utspel, ner på scengolvet var för sig, egensinnigt lekfullt och stringent, närhet och distans.
Små detaljer med stor perfektion, typiskt för både Wos och Szymborska, skenbart enkla koreografiska uttryck men komplex med mycken undertext och den där speciella fantasifulla energin, som man känner igen från Wos tidigare verk, unik i sitt slag.
I slutet av detta work-in-progress läser producent Robert Karlsson Szymborskas dikt Oväntat sammanträffande om vänliga men ändå inkonsekventa möten i vår besynnerliga värld.
Föreställningen ska spelas på Inkonst i Malmö 6,7,8 oktober.

2) Film , Songs of Underworld av Nicola Hepp med legendariske dansaren Rolf Hepp och dansaren Martinette Janmaat i en vacker melankolisk film om möten på en parkbänk mellan honom och henne, mellan tid och rum, olika dimensioner, i bildsköna långa tagningar som får tiden att dansa och sväva runt över verkligheten.

3) Work-in-progress alternativt delar av verket Kropp och ljus med koreografi och dans av Ingrid Rosberg, ljusdesign Illka Hälkiö, kostym Chiara Pelizzer. Ett solo med Rosberg omgiven av ljus som i snabbt tempo tänds och släcks i ett kompakt mörker, ljuset dröjer kvar över kroppen som rör sig runt på scenen som i ett ljusspel med drag av klassisk ljus-skuggspel, avantgardism som i 1920-talets Berlin och filmer som Metropolis.

4) Kortfilm, Keren med dansaren Keren Rosenberg som vecklar in sin överkropp i tyg medan dansaren kommer allt närmare filmkameran i en poetisk studie i närbild. Filmen har vunnit i kategorin 60 sekunder.

5) Work-in-progress: The Doctor, dans och teaterföreställning av och med Khamlane Halsackda, född i Laos, uppvuxen i London som efter karriär i Storbritanien har fortsatt att utveckla sitt koreografiska arbete i Malmö sedan sju år tillbaka.Medverkande Rumiko Otsuko, dansare regi Maria Herranz, Musik-och ljusdesign Silas Bieri. En kvinna (Otsuko) står med ryggen mot publiken och slår oavbrutet ett stort tygstycke i scengolvet, om och om igen. Framme på scenens kant mot publiken står en stor låda med tekniska detaljer på utsidan. Ur den klive efter en stund Khamlane Halsackda, sätter sig på lådan tittar på kvinnan och hennes förehavande. På en liten piedestal står en telefon i klassisk stil som ringer,två-tre gånger, han svarar en enda gång. En surrealistisk stämning som hos Beckett sänker sig ner över scenen i denna minimalistiska föreställning där Halsackda börjar recitera en abstrakt text som skulle kunna vara ett sätt att utforska identitet, idéer, tankar om liv och död- i en egensinnig existentiell dans- och teaterföreställning, som för sin egentliga
Urpremiär 8 och 9 september på Dansstationen i Malmö.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser