Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Trotsa regnet med kalas och festival!

2016-08-18

Trögstartad efter sommarledigheten? Ta hjälp av festivalerna för att få upp flåset!
Efter Way out west hörs inte ens gnäll över vädret längre. God festivalstämning ger energi och besegrar till och med hällregn.
Nu bubblar hela stan av tioårsfirande Göteborgs kulturkalas, som fasar över i Dans- och teaterfestivalen. Förr fanns en avvaktande hållning mellan kalaset och festivalen, men när Dans- och teaterfestivalen nu gör omstart på sin ursprungliga augustiposition samtidigt som kalasprogrammet självklart inrymmer dans- och teaterinslag, är det följdriktigt att de går omlott. Göteborgsoperans danskompani bjuder under kalaset på Your passion is pure joy to me, i koreografi av Stijn Celis, på operans stora scen. Och ett par av festivalpunkterna äger rum i kalasvimlet: den lindansande gruppen Basinga, från Frankrike, på Götaplatsen och Les Colporteurs – som också går på lina – i Trädgårdsföreningens familjeinriktade program. Twisted Feets GBG dance festival börjar med Gbg city jam i Bältespännarparkens kalastält och fortsätter till Stora teaterns scen med Community X i festivalprogrammet.
Skickliga utomhusakter hör till Dans- och teaterfestivalens tradition. Det är viktigt att det syns ute på stan att något häpnadsväckande väntar inne på scenerna. Festivalens mål är ju att stimulera och vidga intresset för scenkonstens olika uttryck. Så blev nycirkus ett begrepp i Göteborg. Även här hålls traditionen vid liv. Compagnie du Hanneton och James Thierrée är tillbaka med sina magiska drömvärldar och inviger festivalen med La grenouille avait raison (Grodan visste varför).
Vad ska jag se? brukar många fråga mig inför festivalen. Mitt råd är: botanisera i programmet! Ta hellre fasta på teman och idéer än genrebeteckningar som dans och teater. Scenkonst är bredare än så idag. Och i internationella festivalsammanhang som detta lyser traditionell teater mest med sin frånvaro. Den berömda teaterinstitutionen Schaubünhne från Berlin är gäst i år, men symptomatiskt nog inte med en uppmärksammad klassikerpjäs utan en multimediashow i Katie Mitchells regi. The forbidden zone hör till det som jag är mycket nyfiken på.
Detsamma gäller irländska Pan Pan Theatre. Måsen i The seagull and other birds sägs visserligen härstamma från Anton Tjechov, men lär ha samtida lyftkraft under vingarna.
Dans- och teaterfestivalen visar scenkonst här och nu. Den konferens som ingår i programmet ställer även frågor om det sociala ansvaret. Hur bemöter scenkonsten människor på flykt?
Världsläget tränger in i föreställningarna. Koreografen Arkadi Zaides Archive är
baserad på videofilmer från konflikter på Västbanken. Joris Lacoste samlar fem röster och 16 olika språk i körverket Suite No 2.
Internationella festivaler ger perspektiv på andra, och öppnar insikter om oss själva. Batsheva Dance Company dansar inte bara Ohad Naharins Last work utan ger även workshopen Gaga for the people, där deltagarna får prova det rörelsespråk som koreografen har utvecklat och spridit långt bortom balettsalarna. Våga, prova på, det är festivalen till för!

Lis Hellström Sveningson

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 17 augusti 2016

Mer om kulturkalaset och festivalen finns på goteborgskulturkalas.se och www.gdtf.se

Fler Nyheter

Annonser