Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 30 juli 2021

Sommardans från när och fjärran

2016-08-15

Fakta:

Namn: Copenhagen Summer Dance
Koreografi: Stefanos Bizaz, Wubkje Kuindersma, Tim Rushton, Alessandro Sousa Pereira, Po-Cheng Tsais
Ensemble: Dansk Danseteater med gäster
Plats: Politigården, København
» http://www.danskdanseteater.dk/forestillinger/copenhagen-summer-dance-2016

Dansk Danseteater och internationella gäster bjuder på fint program i Politigården, där Michala Petri förtrollar med sitt blockflöjtspelande.
Strax innan premiären på Copenhagen Summer Dance i måndags, blev det nödvändigt att torka av scengolvet, för att fullständigt få bort spåren av det nyfallna regnet.
Det var fantastiskt att föreställningen sen kunde startas i tid och genomföras utan att det föll en enda droppe från de hotande regnmolnen över den vackra pelargården Politigården.
Som vanligt, när Dansk Danseteater med Tim Rushton i spetsen bjuder på sommardans i Politigården, finns det även i år både danska och internationella dans- och musikgäster med i programmet. I år inleder Michala Petri med att förtrolla rummet med sitt nya virtuosa blockflöjtsolo, Tonekædedans, som sänder tankarna till hennes uppfinningsrika variationer över folkmelodien Mads Doss.
En annan höjdpunkt innan pausen är holländska Wubkje Kuindersmas charmerande koreografi Mahl3, som till musik av Mahler dansas av tre skickliga och expressiva dansare från John Neumeiers juniorkompani i Hamburg, Bundesjugendballett. Det stramt utformade verket av den prisbelönade holländske koreografen som bland annat har varit dansare i Dansk Danseteater, visar finurligt och med ungdomlig begeistring på hur tre personer definierar sig själva i förhållande till varandra.
Från Taiwan är koreografen Po-Cheng Tsai mycket lämpligt inviterad i år. Han vann i fjol Copenhagen International Choreography Competition, och presenterar nu duon Innermost med två enormt viga manliga dansare från taiwanesiska B. Dance Company. I ett lätt lekande och akrobatiskt rörelsespråk försöker de två dansarna i det originella lätta, lekande och akrobatiska rörelsespråket att spegla varandra i den gemensamma jakten på balans och harmoni.
Dansk Danseteater, som från och med februari 2017 flyttar in hos Det Kongelige Teater i Operaen, har lämpligt nog också inviterat den Kongelige Ballet med på scenen med det råa och enormt energiska verket Krash, skapat för sju kungliga dansare är 2015 av Alessandro Sousa Pereira, som både är dansare och koreograf i Dansk Danseteater.
Hans kollega, Stefanos Bizas, presenterat duon A Naked Feeling, som Bizas själv dansar i tillsammans med den vackra Alba Nadal från Den Kongelige Ballet. En stringent formad kärleksduett med effektfull armgestik, men med ett något omotiverat skifte av musik på vägen.
Värdkompniet bjuder på en väldansad trio från Tim Rushtons turnésucce, Ildfuglen (2016) förutom två nya utmärkta korta kreationer av Rushton. I det rytmiskt markanta Drums blir de 11 dansarna som både stampar med fötterna och gör andra kroppsrytmer, ackompanjerade live av den chilenska slagverkaren Paulo Villegas, och här får man bland annat ett fint intryck av Dansk Danseteaters två nya dansare, Jessica Lyall och Lukas Hartvig-Møller.
Humor präglar duetten Kindred Spirits, där Joe George och Fabio Liberti bland annat vrider sig iväg över dansgolvet med fötterna till Michala Petris vackert fraserade Albinoni-tolkning.
Som Köpenhamns dansglada Barn- och ungdomsborgmästre, Pia Allerslev (V), sa i sitt välkomsttal, hör Copenhagen Summer Dance till en av de finaste traditionerna i Köpenhamn. Dessutom är det en upplevelse som man får gratis.

H

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser