Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Sommardans i höstväder

2016-08-13

Fakta:

Namn: Copenhagen Summer Dance
Koreografi: Stefanos Bizaz, Wubkje Kuindersma, Tim Rushton, Alessandro Sousa Pereira, Po-Cheng Tsais
Ensemble: Dansk Danseteater, B. Dance, BundesJugendBallett, Den Kongelige Ballet, kompani B. Dance
Plats: Politigården, København
» http://www.danskdanseteater.dk/forestillinger/copenhagen-summer-dance-2016

Blåsten mojnade inte, men regnet upphörde strax före premiären på Dansk Danseteaters årliga Summer Dance i Politigården. Inte ens de nerstämda vädergudarna kunde förhindra att dansföreställningen spelades, det har blivit till en mycket viktig köpenhamnsk sommartradition. Årets program är verkligen bra. Det inleds elegant med blockflöjtvirtuosen Michala Petri, som spelar sitt eget verk Tonekædedans. Vad vädergudarna inte lyckas man fram av sommar, trollar istället Michala Petri fram på sitt anspråkslösa instrument. Det råder folkvise-atmosfär i verket och hela det efterföljande dansprogrammet kunde ha varit hämtat från en lång folksaga med kärlekshistorier, hjältemod, broderskap, dramatik, energi och kraft.
Först ut på dansgolvet är Alba Nadal från Den Kongelige Ballet och Stefanos Bizaz från Dansk Danseteater i verket A Naked Feeling av grekiska Stefanos Bizaz. De dansande siktar in sig på varandra och närmar sig långsamt varandra med dröjande rörelser innan de försvinner in i en alltuppslukande tvåsamhet. Ljudmattan som omsluter de två älskande består av Bach, Vivaldi och Max Richter.
Desto mera står på spel i holländska Wubkje Kuindersmas menage a trois Mahl3 med tre dansare från BundesJugendBallett, som är John Neumeiers juniorbalettkompani i Hamburg. Dansarna möts på en bänk som blir till den fjärde partnern i detta tillfälliga möte människor emellan. Slutligen blir bänken till en bärstol som flickan tronar på, medan hennes två hängivna kavaljerer bär henne. Mahl3 är ett charmerande litet verk om en oskyldig sommarflört. Som titeln anger är musiken av Gustav Mahler – en pianokonsert i a-dur av den kompositör som vi annars mest känner till som symfoniker.
Dansk Danseteaters konstnärlige ledare Tim Rushton, bidrar själv med tre verk. Vi presenteras ett kort utdrag ur hans tolkning av Eldfågeln men också det nya och spännande verket Drums med den chilenska slagverkaren Paolo Villegas mitt på scenen. 11 dansare känner trummornas rytm i böljande vegetativa och för herrarnas vidkommande också androgyna rörelser. Ett flott och medryckande paradnummer, där dansarnas ben går som trumpinnar. Slutligen har Rushton också koreograferat verket Kindred Spirits med barockmusik av Albinoni med Michala Petri som solist. Svartklädda Joe George och Fabio Liberti från Dansk Danseteater dansar två upptågsmakare, som är ute för att ha skoj i sommarnatten.
Fin är också finalen med Alessandro Sousa Pereiras verk Krash, som han skapade 2015 för sju dansare i Den Kongelige Ballet, som även här dansar det medryckande verket. Till manande och pådrivande rytmer av Turkman Souljah skakar dansarna sina kroppar, som om det vore en urban ritual. Här råder det macho-attityder – också dansade av den lilla smala Ida Praetorius, som är den enda kvinnan i gruppen.
Dock är programmets höjdpunkt två dansare från det taiwanesiska kompani B. Dance. Sheng-Ho Chang och Chien-Chih dansar Po-Cheng Tsais verk Innermost. Med en röd stång dansar de två skickliga taiwaneserna en koreografi med inspiration fra tai-chi, qi gong och kampsport. Till Arvo Pärts pianomusik, som ljuder som fallande vattendroppar, söker de två dansarna en inre ro och harmoni. Till sist sänker de två dansarna den röda stången panna mot panna i slow motion mot golvet, som en symbol på den rätta själsliga kontrollen och styrkan är uppnådd.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser