Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Jonglering i nya sammanhang

2016-08-01

Jay Gilligan är en världsberömd, flerfalt prisbelönad amerikansk jonglör som numera leder undervisningen i jonglering på DOCH i Stockholm. Han gör också egna föreställningar, bland annat för barn. I Danstidningen 3/2016 beskrevs Jay Gilligans arbete och hans tankar bakom det i en artikel av Axel Norén. Dessvärre fick jonglören fel efternamn på ett par ställen i tidningen. Vi ber om ursäkt för detta. Jay Gilligan heter han alltså och ingenting annat.
Gilligans senaste produktion, tillsammans med Erik Åberg, heter Blick. Den spelades för första gången för publik i maj i Tyresö söder om Stockholm, för ett antal av kommunens mellanstadieelever. Ett förtjust intresse rapporteras från den unga publiken som kanske först i efterhand fått klart för sig att det var en världsberömd artist som så klurigt upphävde tyngdlagen inför just deras ögon!
Jonglören Jay Gilligan tycks ha många järn i elden och finnas lite överallt just nu. Den 1 augusti var han på turné i Holland och på väg tillbaka till Sverige. Här, närmare bestämt i Stockholm respektive Kungsbacka, ska han göra ett antal framträdanden:
Den 3 augusti presenterar han Melodic Objects tillsammans med elektromusikern Brian Crabtree på JAM i Stockholm, på Roslagsgatan 14/Surbrunnsgatan 19, klockan 18.
Den 4 augusti befinner duon sig i Kungsbacka där de spelar på Change Music Festival, klockan 14 på Mobila Scenen i Badhusparken, under rubriken Pionjärer i samklang. På invigningskonserten för festivalen på Kungsbacka Teater klockan 19 kommer de att presenteras av Stina Ekblad och samarbeta både med superorkestern Musica Vitae och streetdansaren Marcel Gomes från Twisted Feet Dance Company. Här kan vad som helst hända, tror arrangören: musiken som ackompanjerar dem är skriven av en avantgardekompositör från förra seklet: Igor Stravinskij.
Den 5 augusti är Jay Gilligan tillbaka i Stockholm för att än en gång framföra Melodic Objects med Brian Crabtree. Denna gång är scenen Audiorama på Skeppsholmen, i en för danspubliken känd byggnad, nämligen Torpedverkstaden. Där huserar sedan länge även MDT. Klockan 19 börjar den konserten.

Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser