Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Sexiga steg på Operaen i Köpenhamn

2016-07-11

Fakta:

Namn: Dirty Dancing
Koreografi: Tim Zimmermann
Regissör: Anders Albien
Filmare: Videodesign: Philip Sundbom och Johan Larsson
Ensemble: The one and only Company
Plats: Operaen på Holmen, Köpenhamn
» http://dirtydancingmusical2016.dk/#top

Det ligger i sakens natur, att musikalen Dirty Dancing som föreställning är topp-underhållning från början till slut. Förra året hade Dirty Dancing premiår på Tivoli, och sen spelades den på Musikhuset i Aarhus. Inte mindre än 155.000 biljetter gick åt. Nu har Dirty Dancing, som bygger på kultfilmen Dirty Dancing från 1987, slutligen kommit till Operaen i Köpenhamn där det bara finns ståplatser kvar, om man har lust att uppleva den charmerande danshistorien som nu även har blivit kult på scenen.
Precis som Patrick Swayze var stjärnan som dansläraren Johnny Castle i filmen, är Silas Holst stjärnan i musikalen. Han behärskar hela musikal-paletten, och gör en fenomenal insats både som skådespelare, sångare och naturligtvis dansare. Publiken skriker av förtjusning, när han som badboy’en Johnny Castle vrider sina höfter, vickar på rumpan, kastar av sig skjortan eller bara lyfter på ögonbrynet och framför repliken som blivit legendarisk: ”Nobody puts Baby in a corner!” Lyckligtvis har dessa bevingade ord inte översatts till danska, och det har heller inte de klassiska poplåtarna som Hungry Eyes och Time of my Life.
Mathilde Norholt spelar den oskyldiga, hjärte-goda och idealistiska Baby Houseman, som byter sin förnuftiga pullover samt sina praktiska shorts och gymnastikskor mot en fin dansklänning och högklackade skor. Hon blir vuxen via mötet med dansen och kärleken och sist men inte minst mötet mer arbetarklassen. För Dirty Dancing handlar också om konfrontationen mellan två olika världar.
Överklassfamilien Houseman med en far som är läkare, en mor och två tonårsdöttrar tar året 1963 en treveckors all-inclusive ferie på det sömniga turisthotellet Kellerman’s. Personalen på hotellet gör allt för att underhålla gästerna med aktiviteter som yoga, stollekar och kast med hästskor. Det är väl just inte den slags tidsfördriv två tonårsflickor drömmer om, när det nu arbetar en massa unga och spännande killar på Kellerman’s.
Arbetarkillen Johnny Castle undervisar de rika kvinnorna i dans och ger dem också gärna en lektion mellan lakanen – mot betaling. När hans danspartner Penny blir sjuk efter en illegal abort, anmäler sig bredvilligt Baby som vikarie och är beredd att lära sig den moderna och sensuella kubanska dansen mambo. Efter att till en början motvilligt ha undervisat Baby i denna slags “dirty” dans, förälskar Johnny Castle sig i henne. Bakom hans tuffa yttre med läderjacka, solbrillor och brylcreme i håret gömmer sig en empatisk och sensitiv människa.
Den effektiva videoscenografin i retro technicolor passar perfekt till historien, och koreografen Tim Zimmerman har skapat ytterst flotta, medryckande och sexiga dansscener till de nostalgiska 70-talssångerna. Och när Karina Frimodt, som dansar Penny, hänger sig de medryckande rytmerna tillsammans med Silas Holst, blir det till en kokande het dansshow, som helt klart förtjänar den stora publiksuccén.

Spelas på Operaen till och med den 31 juli

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser