Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Intensiv festivalvecka i Kuopio

2016-06-23

Den 47:e upplagan av Kuopio Dansfestival i Finland är precis avslutad! I Kuopio, en stad på drygt 100 000 invånare har cirka 10 000 biljetter sålts under den intensiva festivalveckan. Festivalvädret har inte varit det bästa, men i gengäld har biljettförsäljningen varit högre än förväntat med en cirka 80 procentig beläggning på festivalens huvudscenener på Musikkonservatoriet, Stadsteatern och Kulturarena 44. Där har det visats kompanier som Alterbaletto, Sankai Juko, Ballet Biarritz och koreografen Tero Saarinens, för att bara nämna några namn. Dessutom har många gratisevenemang med såväl professionella som amatörer dagligen ägt rum på det stora torget mitt i stan.
Parallellt med Kuopio Dansfestival har även off-festivalen Paikallisliike visat föreställningar på sin egen scen Sotku samt gjort platsspecifika nerslag på torget och runtom på stan.

I samband med den avslutande presskonferensen annonserade festivalens konstnärlige ledare Jorma Uotinen att han planerar att vara kvar på sin post ytterligare tre år till, fram till och med den 50:e Kuopiofestivalen som äger rum 2019. Han kommer då att ha varit festivaldirektör i 17 år.
Mer om de båda festivalerna finns här www.kuopiodancefestival.fi/en/home
www.itak.fi/pages/in-english/programme/paikallisliike-2016.php?lang=FI

Finland har gott om scenkonstfestivaler, om en månad blir det exempelvis dansfestival i Pyhäjärvi 24-27 juli. Se vidare www.fullmoondance.fi

Fler Nyheter

Annonser