Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Sagor för fantasi, glädje och utveckling

2016-06-14

I Danstidningen nr 3/2016 berättar dagstidningen El País danskritiker Roger Salas om en av våra ikoner inom dans och teater, Mats Ek, som har fått det stora europeiska teaterpriset Premio Europa per il Teatro. Roger Salas pekar på potentialen till omläsning av det klassiska balettarvet, och de möjligheter till utveckling av den klassiska europeiska traditionen som finns i den förvaltade skatten av de klassiska verk som har överlevt.
Mats Eks omläsningar av Giselle, Svansjön och Törnrosa ser Salas som ett bevis på slitstyrkan och kraften i de gamla balettsagorna: ”… i deras inneboende natur finns en kraftfull levande nerv till omformning och förändring, till att skapa nya verk och på samma gång göra omtolkningar av de gamla.”
Ohad Naharin talar i samtal med Lina Sjöquist om fantasins kraft, hur traditioner och gamla berättelser kan mötas och skapa något helt nytt trots att de kanske tillsynes inte har något gemensamt. Och vi kan åter konstatera att sagornas inneboende kraft är universella.
Andra samtida koreografer som skapar nytt utifrån det klassiska arvet är exempelvis Alexander Ekman, som nu i dagarna visar sin A Swan Lake på Operaen i Oslo och han har nypremiär på sin Midsommarnattsdröm på Operan i Stockholm den 7 september. Ny för i år är Fredrik ”Benke” Rydmans street-inspirerade version av Nötknäpparen på Dansens Hus i Stockholm med premiär 8 september.
Detta nummer av Danstidningen innehåller också en text om en uppsättning av Törnrosa av Alexej Ratmanskij på Operan i Zürich, ett försök att hitta tillbaka till den ursprungliga versionen så som den en gång tedde sig i Sankt Petersburg.
Roger Salas menar att människan alltid återvänder till ”samma drama med samma gamla spöken.” Det handlar om att forma om dem för vår tid. Benke berättar sagan om den hemlösa flickan som letar efter sina föräldrar, och inspireras av Tjajkovskijs musik och den grundläggande berättelsens sökande.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser