Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Dans på sommargrillen

2016-06-06

Fakta:

Namn: Dance Vibes
Koreografi: Koreografi: Edhem Jesenkovic, Stephanie Thomasen, Stephen Shropshire och Alessandro Sousa Pereira
Musik: DJ Hecq, Edhem Jesenkovics, Fredo Viola och Chris O’Connell, Armand Amar
Ensemble: Dansk Danseteater med gæstedanser Mark Phillip fra Uppercut Danseteater
Plats: Dansekapellet Köpenhamn
» http://www.cphstage.dk

Föreställningrna på teaterfestivalen CPH STAGE, som äger rum 1-12 juni, kombinerar ofta scenkonst med något annat erbjudande kanske för att locka ny publik. Ofte är detta något som har med mat och dryck att göra. Så är det också i Dansekapellet, där dansprogrammet Dance Vibes med Dansk Danseteater förenas med grillad mat och loungemusik i trädgården. Det är så lämpligt just nu när teaterfestivalen själv badar i sol och värme passande, Grillmat som lockbete behöver dock inte det välkända och populära Dansk Danseteater, men på bortascen i Dansekapellet är det kanske ett utmärkt sätt att förena det konstnärliga med det folklige och behagliga.
Där inne i salongen är det den basiljanska dansaren och koreografen Alessandro Sousa Pereira som är först ut med verket Instant. Alessandro Sousa Pereira skapar oftast verk med ett övermått av ungdomlig energi och kraft, det korta verket Instant är inget undantag. Fem dansare går längs en catwalk till pulserande och explosiva rytmer av DJ Hecq. Och de står på rad och poserar som självupptagna och teatrala fotomodeller inte utan paralleller till vår egen självcentrerade selfie-värld.
I bosniska Edhem Jesenkovics verk Tabu, som han också själv har har gjort musik till, handlar det om spänningsfältet mellan religion, kön och sexualitet. Dansarna är klädda i hårt knäppta militärjackor och kalsonger. Kostymer som understryker könet men också visar på uppdelningen mellan den privata sexualiteten och det offentliga anonyme livet. Danserna marscherar taktfast i ring, innan de till slut vågar sig på att bryta sig ur marschen och börja röra sig i motsatt riktning. Huvudpersonen i verket är emellertid en lampa på hjul, som danserna turar om att dra runt så att den lyser på de övriga dansarna. Lampan är en symbol för det konstant övervakande ögat som avslöjar och dömer människor, de som inte passar in i det härskande systemet. Dette öga kan antingen vara staten, religionen, traditionen, en annan generation eller kanske också grannen.
Amerikanska Stephen Shropshire visar ett litet klipp eller en slags förstudie från sitt kommande verk för Dansk Danseteater Bone Idle med musik av Fredo Viola och Chris O’Connell. Till flerstämmig körsång rör sig dansarna i komplicerande och spännande mönster. Det är ett utmärkt smakprov på ett verk, som blir spännande att se utvecklat i sin fulla längd och på en större scen.
I det sista verket i programmet Dance Vibes får dansarna i Dansk Danseteater assistans av Mark Philip från Uppercut Danseteater, även koreografen Stephanie Thomasen kommer därifrån. Hon har skapat det humoristiska verket Limbo med musik av fransk-marokanske Armand Amar. Som titlen antyder handlar verket om själarnas uppehållsplats mellan himmel och helvete, som här presenteras som en slags vänthall med en stor sittkudde De fyra manliga dansarna kan alla få plats på sittkudden, men i den långa väntetiden på deras ödesstund uppstår det en kamp mellan dansarna för att få kudden för sig själv. Det är alltså en tämligen ironisk distans till det seriösa temat och hel tiden smyger det sig in limbo-rytmer av Kal Mann in i allvaret och det högtidliga utgångspunkten avslutas med en förnöjsam Limbo-Rock ingångsatt av den underhållande italienska dansaren Luca Marazia.
Dance Vibes är ett underhållande program, både med och utan grillmat som förrätt.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser