Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 30 juli 2021

Ohad Naharin tilldelas Carina Ari medaljen

2016-05-16

Ohad Naharin, konstnärlig ledare för israeliska Batsheva Dance Company tilldelas Carina Aris hedersutmärkelse för insatser inom svensk danskonst. Ohad Naharin har medverkat i många sammanhang för svensk danskonst, inte bara för Cullbergbaletten, Kgl. Baletten, Göteborgsoperans Danskompani och Judiska Teatern. I mitten av 2000-talet gjordes en omfattande turné med skolföreställningen Kamyot av Batshevas juniorkompani till gymnastiksalar runtom hela landet. I kompaniet ingick även svenska dansare och man gav hundratals föreställningar som allesammans avslutades med en fantastisk publikinvolverande dansfest. Det var dans för och med skolbarn.
Medalj-juryns motivering lyder som följer:
”Carina Ari-medaljen 2016 tilldelas den världsberömde israeliske koreografen Ohad Naharin för ovärderliga bidrag till svensk dans. Banden mellan Ohad Naharin och Sverige är starka – från tidig samverkan med Cullbergbaletten och Judiska Teatern och fram till våra dagar. Många svenska dansare har fått förmånen att ta del av hans nyskapande rörelsespråk Gaga, som ständigt föder rörelsen på nytt och förmedlar dansens inneboende kraft som hållbar livsfilosofi till en stor och tacksam publik. Ohad Naharins koreografier präglas av gripande skönhet och ett uppfordrande temperament, tolkade främst av hans egen hyllade ensemble Batsheva Dance Company som framträtt i Sverige flera gånger. 2016 och 2017 är Ohad Naharin en efterlängtad gäst i Göteborg och Stockholm.”

Se vidare tidigare Carina Ari medaljörer finns att se här //sv.wikipedia.org/wiki/Carina_Ari-medaljen

Fler Nyheter

Annonser