Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Kungliga Baletten i kamp om världens finaste danspriser

2016-05-12

Priset brukar kallas dansvärldens Oscar men heter Prix Benois de la Danse och bara det att man blir nominerad är ärofullt så det förslår. Det har Kungliga Baletten i Stockholm blivit, till tre olika priser. Alexander Ekmans ystra Midsommarnattsdröm (som återkommer på repertoaren i september) är nominerad till priset för bästa koreografi. Ekman tävlar i den klassen mot bland andra Johan Ingers Carmen som skapades för Compañía Nacional de Danza. Den tidigare konstnärlige ledaren för Cullbergbaletten nomineras även för verket One on One för Nederländernas Dansteater.
Premiärdansaren Gina Tse uppmärksammas för sin gestaltning av Odette/Odile i Mats Eks egensinniga Svansjön. 1:e solistdansaren Dmitry Zagrebin har nominerats för sin insats som Basil i Rudolf Nurejevs version av Don Quijote.
Från Kungliga Baletten kommer ytterligare tre av de dansare som medverkar i galan som avslutar årets festligheter på Bolsjoj i Moskva: Emily Slawski dansar mot Dmitry Zagrebin i en läcker duett som ingår i Balanchines Tjajkovskij Pas de deux. Här får också en stor publik på världsberömda Bolsjojteatern chansen att se Mariko Kida och Anthony Lomuljo, kända bland annat som det oförglömliga kärleksparet i Mats Eks Julia & Romeo som hade bejublad premiär på Kungliga Operan i Stockholm i maj 2013.
Att bli nominerad till Prix Benois de la Danse är synnerligen hedersamt. Att väljas till medlem i juryn är minst lika fint – det förstår man av redogörelsen på prisets hemsida (på rätt så knackig engelska) för vilka som nominerar och slutligen väljer pristagare. Bara de bästa i dansvärlden kommer ifråga för det jobbet. Johannes Öhman, Kungliga Balettens chef, är med i årets jury och kan därmed se sig som ledare för ett av världens viktigaste kompanier.
Prisutdelningar och gala äger rum I Moskva 16-18 maj.

Nancy Westman

Se vidare benois.theatre.ru/english/

Fler Nyheter

Annonser