Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Martha Graham Dance Company firar 90-årsjubileum med svenska koreografer

2016-04-10

När legendariska Martha Graham Dance Company firar sitt 90-årsjubileum i mitten av april, finns två svenska koreografers verk med på programmet: Yxa av nestorn Mats Ek och Woodland av Pontus Lidberg, svensk koreograf som just nu har många järn i den internationella danselden.
Woodlands tillkomsthistoria är litet speciell: Library of Congress i Washington, DC, beställde verket för att fira att både Martha Graham Dance Company och det världsberömda biblioteket i USA:s huvudstad på var sitt sätt tjänat dansen i 90 år. Martha Grahams danskompani fick sin första beställning från detta enastående bibliotek 1944, då Appalachian Spring, till musik av Aaron Copeland, skapades. Ytterligare fyra verk beställdes under årens lopp. Det sjätte verket i raden är alltså Woodland. Pontus Lidberg, väl insatt i den allestädes närvarande Graham-tekniken, fick fria händer i allt utom valet av musik: den skulle vara av Irving Fine. Han valde Notturno för stråkar och harpa (skapat 1951) och arrangerade om det för att passa bättre i detta danssammanhang.
När jag söker honom för att få veta mer om Woodland, visar det sig att han är i London, där han arbetar intensivt inför urpremiären på ännu ett nytt verk, denna gång för BalletBoyz. Sammanhanget är finast tänkbara även här: Sadler’s Wells Theatre är numera Londons mest angelägna scen för samtidsdansen. Och BalletBoyz, ett kompani med 15 år på nacken, har arbetat över stora delar av världen och vunnit mängder av prestigefulla priser, inte minst för mängder av dansfilmer. På internet ser jag också att de hållit danskurser för Parkinsonsjuka, arbetat med handikappade ungdomar, gjort verk om unga män i krig.
Mats Eks Yxa gjordes först för film men sedan också på scen, i ett bejublat framförande i februari 2015 på Dansens hus i Stockholm, med Ana Laguna och Yvan Auzely i rollerna. Yxa har också visats tidigare i USA under titeln Axe. På världsberömda dansfestivalen Jacob’s Pillow i Becket, Massachusetts, dansades verket just av två Martha Graham- dansare sommaren 2015 och några veckor senare i Grahamstudion i New York. På New York City Center möter verket en ny och större publik den 14 och 15 april. Pontus Lidbergs Woodland framförs på galan den 18 april, den dag som är den ”riktiga” 90-årsdagen för Martha Graham Dance Company.

Nancy Westman

Se vidare marthagraham.org

Fler Nyheter

Annonser