Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Ambitiös festival med siktet inställt på världen

2016-04-06

Samarbete är en av utgångspunkterna när Göteborgs dans- och teaterfestival 2016 presenterar sig. Ambitionen är att fortsätta vara angelägen och stark, internationellt som nationellt och lokalt. Festivalprogrammet rymmer stora namn inom dans, teater, musik, scenkonst och performance.
Curatorer för 2016 års upplaga av festivalen är Sarah Melin, Catharina Bergil och Johannes Öhman. Samtliga med erfarenhet i, engagemang för och kunskap om festivalen, Göteborg och konstscenerna. När festivalprogrammet presenteras, den 1 april klockan 18, står en stor samling av branschfolk och nyfikna dito på Stora teatern. Det sorlas och skålas. Av det man hör från scen får vi veta att stora internationella namn som Laurie Anderson ska skräddarsy ett verk för festivalen, att James Thierrées skapelse heter La grenouille avait raison (Grodan hade rätt) och att Ohad Naharin med sitt Batsheva Dance Company ska leverera gaga genom “Last work”. Det är välkända namn som curatorn Johannes Öhman presenterar, eller som han själv uttrycker det “en rad gamla bekantskaper med nya verk”.
Ett axplock av övriga som medverkar är Katie Mitchell, Wim Vandekeybus, Marlene Monteiro Freitas, Arkadi Zaides, Sarah Vanhee och Taoufiq Izeddiou.
Nytt för i år är att festivalen rör sig genom Västra götaland, som Vara, Tanum och Tjörn för att nå en större publik och att knutpunkten är på just Stora teatern i centrala Göteborg.
Genom residensprogram, samproduktioner, internationella nätverksmöten och konstnärliga labb vill festivalen “stärka och verka för större spridning och cirkulation av scenkonst i internationella sammanhang.”
Niklas Rydén är kompositör och konstnärlig ledare för den moderna dansscenen Atalante i Göteborg. När Dans- och teaterprogrammet utannonseras på Stora teatern är han med och skålar. Han får glada tillrop från kollegor och bekanta.
– Det är ju väldigt roligt att festivalen är tillbaka igen. Jag ska gå på så mycket som möjligt själv. Vad som är synd är att det inte också finns plats för föreställningar från Göteborg. Om det fanns en lokal del i programmet skulle den kunna lyfta några viktiga konstnärskap härifrån och bli en mötesplats mellan det internationella och de som jobbar med det här i Göteborg, säger han.

Festivalen startade 1994 och förekom vartannat år fram till 2012 då den blev årlig, men den blev på nytt biennal igen 2014. Den ingår i det europeiska samproduktionsnätverket NXTSTP som finansieras av EU:s kulturprogram. Nätverket består av åtta europeiska festivaler för scenkonst, bland annat Théâtre National de Bordeaux en Aquitaine från Bordeaux och Dublin Theater Festival.

Anita Emthén

Här är smakprov från några av de föreställningar som kommer att visas under Göteborgs Dans & Teaterfestival
The Seagull and Other Birds av Pan Pan Theatre som spelar på Backa Teater 22 och 23 augusti
vimeo.com/110598689

Of Ivory and Flesh av Marlene Monteiro Freitas spelas på Folkteatern 24 och 25 augusti.
www.youtube.com/watch?v=cufQ3Mt6I98

Last Work med Batsheva Dance Company i koreografi av Ohad Naharin ges på Vara Konserthus 25 augusti samt på Göteborgsoperan 27 augusti.
www.youtube.com/watch?v=IyuqXLceoWI

Och lite om hur Katie Mitchell och Schaubühnes The Forbidden Zone som visas på Göteborgs Stadsteater 20 och 21 augusti.
www.youtube.com/watch?v=jSj7cnwY-sg

Fler Nyheter

Annonser