Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Bortom emballaget

2016-03-24

Fakta:

Namn: Emballage
Koreografi: Gunilla Jansson
Ensemble: E=mc2
Plats: 3:e våningen, Göteborg
» http://www.3vaningen.se

Speldosans lilla ballerina, med sitt tuktade snurrande, är en ihärdig schablonbild för dans. I den börjar också Gunilla Janssons nya dansverk Emballage, koreograferat för gruppen E=mc2 på 3:e våningen. Jansson vill klä av oss bilder och förpackningar och se vad som finns inuti. Luisa Denward är ljuvlig som den lilla ballerinan, men maskineriet krackelerar och en mer sökande dans tar vi. Jean-Louis Hortas spröda speldoseklang byts mot modernare rytmisk musik som driver på Hanna Karlsson, Lovisa Baldal, Denward och Jansson själv när de provar rörelser och poser i glittrande toppar. En scen med volymrika galakjolar ger både historiska associationer och en fläkt av kändisglamour. Perspektiven förvrängs rejält i ett udda och välgjort inslag med finurlig baklängesdans av Hanna Karlsson i vit smoking och mask.
Hela kompositionen är lite kantig, men dansen har kraft och budskapet är kristallklart Emballage når säkert de unga som är målgrupp. Glittret åker av. Tyllkjolarna också. Kvinnorna reser sig och går sin egen väg. Heja!

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 20 mars 2016

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser