Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

I strumplästen med främlingar i bamba

2016-03-23

Fakta:

Namn: Matsalen
Koreografi: Björn Säfsten
Musik: Scenografi och ljud: Lisa Tan
Ensemble: Regionteater väst dans med dansrna: Jessica Andrenacci, Antoine Audras, Delphine Boutet, Aviad Herman, Oliver Mahar, Micol Mantini, Nassim Meki, Maryam Nikandish
Plats: Regionteater väst dans, Borås
» http://www.regionteatervast.se/

Den som vill veta hur det står till i en familj kan sätta sig vid matbordet och dela en måltid med medlemmarna. Gemensamt ätande är kringgärdat av regler och rangordningar. Det gäller inte bara i hemmen, matsalen på jobbet och i skolan är lika avslöjande. Bamba kan i värsta fall utvecklas till skolans krishärd.
Så skönt att koreografen Björn Säfsten ser något annat och kan rikta sinnena mot annat än skrammel och bråk. I Matsalen, skapad för Regionteater väst dans – i samarbete med Göteborgsoperan – tar han fasta på de rörelsemönster som utspisningen av skolbarnen föder och gör helt smart dans av dem. Och han involverar experterna.
Publiken ställs upp på två bambaled och alla får ta varsin bricka. Barnen är snabba och vana, men koncentrerade för de uppfattar en invit mer än en order.
Säfstens koreografi och Lisa Tans scenografi raderar gränserna mellan scen och salong. Vi är alla rörliga i ett gemensamt rum. De åtta dansarna leder en rolig Följa John-lek. Du anar inte vad man kan göra med en bricka! Hur sinnligt platt plast kan bete sig. Vi skapar tillsammans färg, form och ljud.
Rörelseverkstäder brukar ibland avsluta dansföreställningar för unga, men hos Säfsten dansar vi alla först. Det öppnar publiken att ta emot när dansarna fortsätter med mera avancerad koreografi. Som ett övergångsstadium gestaltar de i slow motion och frusna bilder situationer i skolmatsalens vardag.
Läckra fotografier – om skoltallrikar såg ut så! – ger även gommen en kittling. Säfsten och Tan blandar medier, men dansen får råda. Koreografen räds inte att gå jämsides med den unga publiken. Utan att vara insmickrande visar han hur proffsdansare kan iscensätta populärmusik.
Dansarna är hela tiden nära publiken. Det är en skicklig och inbjudande oktett, fem från Regionteater väst dans, tre från Göteborgsoperan. En utmärkt winwin-situation, Regionteatern får flera dansare och operakompaniets medlemmar får närkontakt med den unga publiken. Repetitioner på båda teatrarna stärker ytterligare kontakten.
Vuxentips: Det är strumplästen som gäller. Och tveka inte att rätta in dig i bambaledet!

Lis Hellström Sveningson

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 2 mars 2016

Matsalen spelas på turné under våren, kommer till Göteborg i maj

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser