Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Communitydans berättar de ickedansandes historia

2016-03-23

Den 12 april ges alla dansintresserade i Stockholms län tillfälle att få veta mer om communitydans. Extra allt – communitydans beskrivs som en metod där “människor som till vardags inte dansar får möjlighet att uttrycka sig i rörelse tillsammans med en danskonstnär.”
Grunden är att det är från deltagarna och deras berättelser som communitydansen byggs.
Arrangemanget är gratis för deltagarna och under en heldag presenteras olika slags communitydansprojekt som skapats för speciella målgrupper som asylsökande, äldre kvinnor och parkinsonpatienter.
Den holländske koreografen Benno Voorham har just avslutat sitt projekt där han har arbetat med asylsökande ungdomar i åldrarna 11-15 år. Projektet, där de unga varje helg under en tid dansade, ritade och byggde utifrån sina erfarenheter som ensamkommande flyktingar utspelade sig i Huddinge, Sundbyberg och Sigtuna kommun. Det var lite fler pojkar än flickor och en del kom från Afganistan.
– Eftersom de var väldigt nyanlända och inte talade språket förberedde lärarna oss på att det kunde bli en stökig situation – och så blev det rena rama motsatsen. Redan från första dagen samarbetade de och uppdelningarna mellan kön och annat försvann snabbt. Det var jättejättekul att se den förändringen, säger Benno Voorham.
På Arkdes, Arkitektur och designcentrum på Skeppsholmen i Stockholm, kan man se utställningen för projektet från och med den 7 april och den 12 april visas en kort dokumentär om samarbetet på Extra Allt.
Det är DIS, Dans i Stockholms stad och län, som står bakom arrangemanget som håller till på Stallet, Stallgatan 7 på Blasieholmen i Stockholm.
Avslutningen på dagen är i samarbete med DOCH och Danscentrum och är en föreläsning med dansdokumentärfilmaren Jo Parkes från Berlin.
Läs mer om Jo Parkes arbete. www.joparkes.com/

Läs mer om om Extra Allt Extra allt – communitydans på danskonsulenternas hemsida danskonsulentdis.se/community-dans/extra-allt-community-dans

Anita Emthén

Fler Nyheter

Annonser