Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 26 mars 2023

Teshigewara skapar dans från djupet

2016-03-22


Dagen efter de två premiärerna av dansverken Metamorphosis och Tranquil på Göteborgsoperans scen pratade Danspodden Isadoras Anita Emthén med koreografen Saburo Teshigawara och dansaren Rihoko Satu.

Konstnärsduon som hållit ihop och skapat via Karas sedan 1996 utstrålar energi. Efter en månads intensivt arbete med Göteborgsoperans danskompani har dansverket Metamorphosis från 2014 haft nypremiär och det nya verket Tranquil haft världspremiär. Båda verken skapades speciellt för danskompaniet i Göteborg. Duon tycker att verket från 2014 har förändrats med tiden och menar samstämmigt att en koreografi aldrig är färdig.
Rihoko Satu, som är utbildad gymnast inte dansare, stod på scen på premiären den 12 mars och därefter några dagar ytterligare innan det var dags att åka tillbaka till Japan. Hon menar att dansa innebär att stå ansikte mot ansikte med sig själv.
– När du dansar möter du en del av dig som du inte känner eller känner till och det kommer bara till liv på scenen eller genom processen när dansen skapas. Det förändras alltid. Det handlar inte bara om vilken humör du är på eller hur gammal du är, det kommer från djupet av dig själv eller från din omgivning.
Saburo Teshigawara skapade för några år sedan ett solo för Rihoko Sato som heter She. När vi talar om det tittar han på henne och berättar att människor många gånger har hemligheter som bevaras väl – livet igenom.
– Rihoko har jag känt vrandra i många år men hon förblir fortfarande ett mysterium för mig, säger han och låter relativt bekymmersfri och självklar.
Några dagar senare är de i sin egen studio i Tokyo medan Göteborgsoperans dansare axlar resterande föreställningar som pågår till den 14 april.

Den pågående danschefsrekryteringen för Göteborgsoperan märker inte koreografen och hans dansare av. När nuvarande chefen Adolphe Binder slutar har hon gjort färdigt sin kontraktstid på fem år plus ett års förlängning. Repertoaren för 2016 och 2017 blir bland det sista hon gör. Liselott Berg som är tillförordnad danschef menar att det återstår några veckor tills en ny chef utannonseras.
– Vi är mitt i processen och vi vet snart var vi står men jag kan inte kommentera den i detalj än.
Vet du hur din egen roll kommer att se ut?
– Min roll har ju varit som assisterande chef till flera chefer tidigare och nu är mitt ansvar utökat tills vi har en ny på plats här. Men hur det blir bestäms utifrån den konstnärlige ledaren som kommer, säger hon.

För att höra på hela intervjun med Saburo Teshigewara, Kihoto Satu och Liselott Berg får du lyssna på Danspodden Isadora www.isadorapod.com

Anita Emthén

Fler Nyheter

Annonser