Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Omdiskuterad nyanställning vid Black Box Teater i Oslo

2016-03-21

När den nya konstnärliga ledaren tillträder på Black Box Teater i Oslo i maj, kommer två av tre chefer vid norska avantgardteaterscener vara gifta med varandra. Sven Åge Birkeland är och Anne-Cécile Sibué-Birkeland blir ledere för respektive Bergen Internasjonale – och Black Box Teater i Oslo. Black Box Teater AS (BBT) är ett självständigt aktiebolag ägt av Danse- og Teatersentrum (DTS) och är inte underställd den norska forvaltningslovens habilitetsbestemmelser. Styrelseordföranden Øyvind Jørgensen vid BBT säger till norska medier att denna kandidat har anställts för att styrelsen avser att det blir bäst för teatern. Franska Sibué-Birkeland kan inte drabbas av yrkesförbud på grund av vem hon är gift med. Vidare hävdar han att det är svårt för utländska arbetstagare att att lyckas ta plats i etablerade nätverk inom norskt kulturliv. En internationellt orienterad och progressiv konstarena som BBT vill inte bidra till en sådan diskriminering. Anställningen är omdiskuterad och har lett till debatt om habilitet och legitimitet samt maktkoncentration inom norsk scenkonst.

Sidsel Pape

Källor:

Scenekunst.no (01.02.2016). www.scenekunst.no/pub/scenekunst/nyheter/?aid=8167

Morgenbladet (05.02.2016). morgenbladet.no/kultur/2016/02/verdensteateret

Klassekampen (16. och 19.03.2016). Artiklar som dessvärre inte ligger på nätet

Fler Nyheter

Annonser