Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Något för alla åldrar och smaker

2016-03-18

Det står både sprillans nya verk och klassiker i ny skepnad på Kungliga Balettens program den kommande säsongen. Det första dansverket som bjuds i höst blir Midsommarnattsdröm som ju inte är alldeles nytt men gick för utsålda hus de gånger det visades förra året. Alexander Ekman och husets mångkunniga dansare lockar säkert ny publik minst en vända till med sin spralliga variant av Shakespeares magiska berättelse.
Grands Danois är det vitsiga namnet på dubbletten som innehåller både August Bournonvilles Pontemolle i alldeles ny tappning och Dorte Olesens Hon är gul, som är ny på riktigt. Pontemolle har 150 år på nacken men har nu rekonstruerats av Frank Andersen (som tidigare var chef för Kungliga Baletten) och Dinna Bjørn (världens kanske främsta expert på Bournonville) och simsalabim: ett dansverk för 2000-talet har uppstått. Dorte Olesen har arbetat så länge i Sverige att vissa av oss hajar till när vi påminns om hennes danska ursprung men låt gå för att hon i detta sammanhang associeras med Danmark. Urpremiär 22 oktober.
17 februari 2017 blir det urpremiär för två nya, än så länge namnlösa verk. De skapas för och med Kungliga Baletten, dels av Sharon Eyal, som senast samarbetade framgångsrikt med vissa av dansarna i Bill 2014, dels av Olivier Dubois, som här presenteras som ”provokatör, oberäknelig och gränslös”. Eyal har tidigare också arbetat med världsberömda Batsheva Dance Company.
Den 7 april 2017 förverkligas en länge närd dröm: Pär Isberg har döpt sin nya koreografi till Drömmen om Svansjön. Isbergs nya verk bygger på dansarnas drömmar men utgångspunkten är Petipa och Ivanovs koreografi, och musiken Tjajkovskijs ursprungliga. När Drömmen om Svansjön möter publiken i huset vid Gustav Adolfs torg ännu en gång, finns det säkert en och annan som undrar vad nytt det kan finnas att hämta ur denna klassikernas klassiker. Det är inte särskilt djärvt att tänka sig att dansälskare i alla händelser kommer att söka sig också till denna balett. Drömmen om Svansjön går på turné till Malmö och Göteborg i maj och juni 2017.
Delar av den unga publiken, den mellan 10 och 12 år, bjuds redan i höst på en urpremiär. #jag heter Christina Tingskogs verk som får sin premiär på Rotundan den 19 november, och beskrivs som ”en äventyrsresa om identitet, makt och maktlöshet i den digitala världen”.
Och apropå sådant som riktar sig till barn – men också till vuxna: Lewis Carroll skrev sin saga Alice i Underlandet för att roa en god väns döttrar, varav en hette Alice. Året var 1865. Sedan dess har berättelsen tolkats och bearbetats och underhållit läsare världen runt. När en av vår tids koreografikoner, brittiske Christopher Wheeldon, gjorde balett av sagan 2011 blev den omedelbart en dundersuccé. Kungliga Baletten bjuder nu på denna dansfest, lämplig för alla som fyllt 7 år och uppåt, med premiär den 6 maj, redan nu i vår.

Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser