Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 21 september 2020

Dionysisk extas

2016-03-18

Fakta:

Namn: 7 Pleasures
Koreografi: Mette Ingvartsen
Regissör: Dramaturgi: Bojana Cvejic
Musik: Peter Lenaerts och Will Guthrie
Plats: Dansehallerne,
» http://metteingvartsen.net/2015/04/coming-soon-7-pleasures/

Mette Ingvartsens nya gruppverk 7 Pleasures visar njutningens olika former i tankeväckande scenbilder.
Sexualitet och nakenhet har værit återkommande teman i Mette Ingvartsens föreställningar. Den 35-åriga århusianska dansaren och koreografen, som har sin bas i Frankrike och primärt är verksam utomlands, kunde härom året upplevas i Dansehallerne i sin begåvade, intressanta och modiga soloperformance 69 positions. Et soloverk, som satte sexualitet och nakenhed i historiskt perspektiv och utgjorde den första delen av cykeln The Red Pieces.
Nu gästar Mette Ingvartsen Dansehallerne med cykelns andra del, 7 Pleasures från 2015, där hon tillsammans med 12 skickliga internationella dansare, som under större delen av föreställningen är spritt nakna, utforskar olika former av njutning men också sexualitetens sociala och politiska relationer och fusionen av det private och offentliga rummet.
Meget fint är föreställningens anslag, där dansarna klär av sig sittande i stolsraderna mitt bland publiken innan de går ut på scenen som är inrättad som ett vardagsrum. Precis som i 69 positions lyckas Ingvartsen i 7 Pleasures presentera den nakna människokroppen med stor naturlighet, såatt föreställningen på inget vis blir klichéartad eller vulgär. Inte heller när hon med en lång och flott uppbyggnad med trumrytmer och orgiastiskt skakande kroppsrörelser hos de 12 dansarna lyckas får scenrummet att explodera i en kollektiv dionysisk extas.
Mette Ingvartsen har på det hela taget en fantastisk känsla för att koreografera hela rummet. Hon kan göra kroppar till interiör och förvandla objekt till dansande organismer. Effektfullt transformerar hon de 12 individuella kropparna till en enda stor rörlig kropsorganism, som likt en vätska som långsamt flyter iväg över scengolvet.
Vi ser njutningen som sinnliga, sensuella möten møder hud mot hud, och mer absurt som mötet mellan kroppar och möbler. Men vi får också se njutningen utvecklas vidare i riktning mot sadistiska maktspel och här finns vid flera tillfällen religiösa konnotationer, bland annat när några dansare intar en soffa i ikoniskt bedjande ställning på knä med bakarna vända mot publiken. För Mette Ingvartsen vill visa oss att sexualiteten är närvarande överallt.
Tydligen har hon i några scenbilder, precis på samma sätt som i 69 positions, hämtat inspiration från legendariska performanceverk av amerikanska Carolee Schneemann. 7 Pleasures är dock som helhet inte lika så stramt i formen och intressant innehållsmässigt som 69 positions med Ingvartsen själv solo på scenen. Men det 90 minuter långa gruppverket är fullt av tankeväckande bilder.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser