Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Berusande ung kärlek

2016-03-18

Fakta:

Namn: Romeo og Julie
Koreografi: John Neumeier
Musik: Sergeij Prokofjev
Ensemble: Den Kongelige Bllet
Plats: Gamle Scene, Det Kongelige Teater, Köpenhmn
» https://kglteater.dk

Den nyutnämnda solisten Andreas Kaas är tillsammans med Ida Praetorius ett fantastiskt väldansande ungt par stjärnor i Romeo og Julie (Romeo och Julia)
Man kan lugnt kalla John Neumeiers Shakespeare-balett Romeo og Julie för en tidsbeständig klassiker. Sedan Danmarkspremiären 1974 har generationer dansare i Den Kongelige Ballet medverkat i det geniala dansdramat till Prokofjevs nyancerade musik. Till repremiären 4 mars, när nya unga dansare gjorde sitt indtåg, var baletten i Jürgen Roses vackra scenografi och renässansdräkter lika gripande och pärlande frisk som alltid och framstod ännu en gång som ett av de allra starkaste dramatiska verken i Den Kongelige Ballets repertoar.
Enormt glädjande var det inte minst att få uppleva de två jämnåriga stjärndansarna i titelrollerna. För vi har tidigare flera gånger sett en purung Julie dansa tillsammans med en äldre Romeo eller två garvade solodansare förlösa dramat på bästa sätt. Men med två enormt begåvade dansare på bara 22 år får baletten nu en extra trovärdig ungdomlig gnista och gejst, och de två unga dansarna är perfekt matchade i Romeo og Julie.
Tidigare har de också dansat tillsammans i Neumeiers Kameliadamen, där Andreas Kaas fick sitt dramatiska genombrott som Armand Duval. Den 4 mars blev han mycket välförtjänt udnämnd till solist, och hans debut som Romeo samma kväll visade med all önskad tydlighet att både den eleganta dansarens tekniska snille och förmåga för det dramatiska. Han sprudlar i den mest sorglöst lycksaligt förälskade dans, men visar också mycket fint på Romeos medvetenhet om, att han har blod på händerna efter att ha dräpt Julies kusin, Tybalt.
Ida Praetorius, som 2014 utnämndes till solist, var redan en starkt glimrande Julie 2013. Sen dess har hon blivit ännu starkare tekniskt och mimiskt ännu mer uttrycksfull. Hennes dramatiska tolkning av utvecklingen från en oskyldig och bångstyrig ung flicka till en handlingskraftig ung kvinna var eminent på nypremiären.
Tillsammans får Andreas Kaas och Ida Praetorius tiden till att närapå stanna upp när Romeo och Julie fullständigt berusade av förälskelse för första gången är ensamma under festen i Julies hus. Med vackra linjer, musikalska fraseringar och intensivt samspel hänger de sig balkongscenens stora kärleks-pas de deux. Och deras intensiva samspel fortsätter intill döden tragiskt skiljer de ålskande åt vid slutet.
Karaktärerna runt de båda huvudpersonerna är också fint rollbesatta. Alexander Bozinoff är skön som Romeos levnadsglade vän Benvolio och Sebastian Haynes formidabel som den livlige vännen Mercutio.
Ulrik Birkkjær och Susanne Grinder, som for tre år sedan dansade titelrollerna, träder nu starkt i karaktär som Julies foräldrar, Lord och Lady Capulet. Och i denna uppsättning råder det inget tvivel om Lady Capulets erotiska förhållande till sin intriganta nevö, Tybalt, som gestaltas stærkt av Sebastian Kloborg.
Premärlaget kan ses i biografer runtom i Danmark när Romeo og Julie den 6. april streamas live från Gamle Scene. I andra laget får man uppleva solodansarna Gregory Dean och J’aime Crandall i titelrollerna.

Romep og Julie spelas till den 16 april.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser