Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Pojkmän i sockor och sandaler

2016-03-17

Fakta:

Namn: M.I.S. – natten lang
Koreografi: Jannik Elkær Nielsen och Kristoffer Louis Andrup Pedersen
Musik: Alice Carreri & Rune Kaagaard.
Ensemble: Don Gnu
Plats: Dansekapellet, Köpenhamn
» https://vimeo.com/153111837

Don Gnu fortsätter jakten på den moderna mannens identitet i ”M.I.S. – natten lang” med härlig humor, musikalitet och muskelkraft.
Oberoende av vad de kastar sig in i tar de aldrig av sig sina rejäla osexiga randiga yllestrumpor och foträta velcro-sandaler. Det är med glimten i ögat, härlig självironi och ekvilibristisk slapstick-teknik som radarparet Don Gnu alias dansarna och koreograferna Jannik Elkær Nielsen och Kristoffer Louis Andrup Pedersen ännu en gång tar sig an fenomenet män i sandaler och rätten till att vara sig själva i den nya föreställningen M.I.S. – natten lang.
Det första utspelet 2010 hette rätt och slätt Mænd i sandaler. Därefter följde den härliga Reumert-nominerade föreställningen Kvinde kend dit skab 2013, innan den det Aarhus-baserade kompaniet år 2015 kunde presentera sandal-trilogins sista del, som nu gästar Dansekapellet i København NV.
Från allra första början i M.I.S. – natten lang stöter de två männen på motgångar när de som tuffa handymen i bästa gycklarstil med en lång planka ger sig an allsköns knasiga och lekfulla balans- och konstruktionskonster i en blandning av dans och nycirkus.
Snart kommer också den etniskt främmande och mer välklädde och mjuka tredje mannen, El Chino (Simon Beyer-Pedersen), med på banan. Han försöker sig på mer stark och osårbar och supervig asiatisk kampsportsattityd, men måste naturligtvis då och då mobbas av de två andra.
Förunderlig är en scen, där de alla tre med sina maskulina konkurrenslustar kaster sig uti en urkomisk maktkamp med stora gula träningsbollar ackompanjerade av precisa och skojiga och mycket beskrivande ljud som i en tecknad film. På det hela taget er Rune Kaagaards musik och Katja Welners sång live på scenen ett scoop för föreställningen, där Don Gnu-paret även visar sig som finkännande män, när de gråter, tröstar eller ömt dansar tango med varandra
Väldigt lyckat har har Christoffer Brekne kryddat föreställningen med humoristiska filminslag, där vi bl.a. ser Don Gnu som hårdkokta mafialiknande typer. Men vi får också presenterat reklaminslag för mjuka hemstickade strumpor och i dunkel belysning ser vi diskret live på scenen, att ullstrumporna också kan användas som potensförlängare.
Det är ett brett spektrum av manstyper allt från slagskämpen till den latinske älskaren som vi med charm stram dramaturgi och fin timing får ta det avi M.I.S. – natten lång. Det är Don Gnu, som även har gjort Årets Dans 2016 till Dansens Dag den 29. april,. Det är ett kompani som i hög grad lyckas kommunicera med sin publik. Med humor och opretentiös stil har de återigen skapat en härlig föreställning som har en bred publikappeal.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser