Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Mats Ek tar priset!

2016-03-14

Nu kan det sägas: det anrika och prestigefyllda Premio Europa per il Teatro går i sin femtonde upplaga till MATS EK. Priset, under beskydd av EU:s parlament och Europarådet, instiftades 1986 av bland andra Jacques Lang och under Melina Mercouris särskilda skyddsande.
Genom åren har de största fått det: Ariane Mnouchkine, Peter Brook, Giorgio Strehler, Robert Wilson, Pina Bausch – som är den enda bland pristagarna som skapat dans – men nu tillkommer då Mats Ek. Priset delas denna gång ut i Craiova, Rumänien, där en Shakespearefestival hålls vartannat år. I år slås det på stora trumman eftersom det är 400 år sedan Shakespeare dog, och universitetsstaden Craiova ansöker dessutom om att bli kulturhuvudstad vilket möjliggjort särskilda satsningar både på Shakespeare och på Premio Europa – och Mats Ek.
Priset delas inte ut med så mycket gala och glam, utan med föreställningar, samtal, konferenser och annat som ger en fördjupad bild av pristagaren.
Numera finns också de mindre priserna Europe Prize Theatrical Realities som går till yngre scenkonstkreatörer. Denna gång uppmärksammas Victor Bodó, Ungern, Andreas Kriegenburg, Tyskland, Juan Mayorga, Spanien, National Theater of Scotland och Joël Pommerat, Frankrike. Hela evenemanget äger rum 23-26 april, och då ryms också ”Returns”, med tidigare pristagare i klassen Realities: Romeo Castelluci och Thomas Ostermeier kommer med uppsättningar.
Och som avslutning dansar Mats Ek själv, tillsammans med Ana Laguna förstås: Ställe. Samt dansas hans senaste verk: Yxa, med Yvan Auzeley och Ana Laguna. Månne lämplig björkved kan ordnas i Rumänien?

Margareta Sörenson

Texten är tidigare publicerad på scenbloggen, expressen.se

Fler Nyheter

Annonser