Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 16 januari 2021

Dansfilmer i topp på Tempo dokumentärfestival

2016-03-14

Två dansfilmer kammade hem de högsta utmärkelserna på 2016 års upplaga av Tempo dokumentärfestival:
Martha & Niki fick det allra finaste priset, Tempo Documentary Award, med en vacker – och alldeles korrekt! – motivering:
“en film som greppar något större än det vi tror att vi ska få se. Som ständigt skapar nya lager och som utan att sentimentalisera berättar om systerskap; om mångbottnad vänskap och om livet. Där är identiteten summan av våra upplevelser, och därför måste vi ständigt vara i rörelse. Ja, filmen avtäcker livet självt, och lär oss om ursprung, identitet, kärlek – och dans. Dansen som uttrycksmedel för glädje, och för det som inte kan formuleras eller vidröras på annat sätt.” Det är bara att gratulera filmens upphovskvinna, Tora Mkandawire Mårtens.
Mr Gaga, den myllrande rika film som Tomer Heymann gjort om kultkoreografen Ohad Naharin, belönades med den finaste utmärkelsen i den internationella klassen och också där har juryn fått till en motivering som väl täcker in mina egna, rätt så spretiga, upplevelser av filmen:
“The Stefan Jarl International Documentary Award 2016 går till en film som berättas i många lager, som är komplex till form och innehåll – men lätt att älska. Samtidigt presenterar den en häpnadsväckande artists universum och filmen öppnar dörrarna till en fascinerande värld: politisk, smärtsam, motsägelsefull men till syvende och sist vacker.”
Martha & Niki finns sedan en tid på ett antal biografer, Mr Gaga går upp den 14 oktober,

Nancy Westman

Se tempofestival.se

Fler Nyheter

Annonser