Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Salsa – källa till hälsa

2016-03-07

Det är nyttigt att dansa salsa, konstaterar en ny vetenskaplig undersökning i USA. Den presenterades nyligen på American Heart Associations konferens med inriktning på livsstilsfrågor.
57 försökspersoner deltog i undersökningen. De delades in i två grupper: en fick dansa salsa, merengue, cha cha cha och bachata, den andra fick gå på hälsokurs. Samtliga var i 65-årsåldern och tämligen orörliga – samt så kallade latinos, det vill säga män och kvinnor från Latinamerika.
Fyra månader senare undersöktes deras hälsa på nytt och resultaten var inte alls förvånande, åtminstone inte för dem som läst många tidigare studier som samtliga pekar på samma sak: att dans – av olika slag – är bra för hälsan. Två timmars dans i veckan ledde till att försökspersonerna blev mer fysiskt aktiva och rörde sig snabbare. I sanningens namn ska det sägas att också den andra gruppen förbättrade sina värden men inte alls i lika hög grad.
Nästa steg på den vetenskapliga vägen ska handla om att mäta vad som händer i hjärnan när man dansar, säger forskarna bakom studien. Dansläraren som ledde försökspersonerna i salsan och merenguen tror sig redan veta att den kognitiva förmågan blir bättre av att gå på danskurs. Och varför: I en artikel i TIME (4 mars 2016) säger han att det beror på att man ideligen tvingas byta pa på en danslektion. Det gör att man måste vara på alerten hela tiden, hävdar han.

Se vidare time.com/4247831/salsa-dancing-exercise/

Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser