Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Sinnlig saga i citronland

2016-02-26

Fakta:

Namn: Citroner i vand, 2-4 år
Regissör: Charlotte Munksø
Musik: Thomas Dinesen
Plats: Det Lille Teater, Lavendelstræde 5-7 1462 Köpenhamn K
» http://www.detlilleteater.dk

Citroner i vand (Citroner i vatten) på Det Lille Teater år en färgglad, poetisk och skönt sinnlig föreställning för de yngsta.
Det doftar härligt av citron, när man träder in i salongen på Det Lille Teater, där regissören Charlotte Munksø har skapat den nya väldigt sinnliga föreställningen Citroner i vand från två till fyraåringar.
Iförda gula shorts och fina sjortor med applikationer av citronplantor står de tre skådespelarna, Jens Gotthelf, Nanna Skaarup Voss och Sicilia Gadborg Høegh i inledningen och känner efter på och uppmärksammar det gula scengolvet med sina bara fötter och tår. Under hela föreställningen blir man helt förtrollad av åsynen av den unga begåvade Julian Toldam Juhlins flotta och föränderliga scenografi, som är full av gula citroner, inklusive en stor citronmåne på den turkosa fondväggen.
Det finns också en bassäng breddfylld med vatten, där de tre skådespelarna till den unga publikens stora glädje plaskar med fötterna. Och sanden på den gula sandstranden som syns längst bak på scenen, används både till en omväxlande lek och till att gräva i för att hitta stora gyllene citroner.
Till skillnad från Charlotte Munksøs sköna, musikaliska och ordrika föreställning Okker Gokker på Det Lille Teater 2013, förekommer det inte ord i Citroner i vand, utan bara små vokala utbrott samt mim, dans, musik och sång. Det ger föreställningen dess alldeles egenartade känsliga poesi.
Thomas Dinesen har komponerat den varierande musiken, som bl.a. bjuder på förföriska brasiljanska rytmer i en härlig sekvens, där de tre vännerna med stråhattar på huvudet är på strandutflykt. Underhållande och musikaliskt används citroner både som maracas och flöjter.
Jeppe Lawetz’ ljus- och videodesign, som bland annat kan få citronerna att lysa som stjärnor på himlen är mycket fin. Men det viktigaste i föreställningen är dess citronträd, som vi ser planteras och växa sig stora när de blir omskötta,och rötterna nere i jorden vattnas. Det råder både citronpoesi och vattenmagi på den pyttelilla scenen i Det Lille Teater, som i sommar firar sitt 50-års jubileum.

Citroner i vand spelas på Det Lille Teater till och med 1 maj.

.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser