Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 27 februari 2021

Dans om demokratin

2016-02-26

Fakta:

Namn: It is like a large animal deep in sleep
Koreografi: Marina Mascarell
Musik: Yamila Rios
Ensemble: Skånes Dansteater
» http://www.skanesdansteater.se/

Skånes Dansteater gästar Dansehallerne i Köpenhamn med ett enormt dynamiskt verk om demokrati och frihet av spanska Marina Mascarell.
Det ar viktiga begrepp som demokrati, frihet, individualism och kollektivism, som den prisbelönade spanska koreografen Marina Mascarell, sätter i ljuset i sitt nya intressanta och dynamiska verk med Skånes Dansteater.
Titlen, It is like a large animal deep in sleep, har Mascarell hämtat från Charles Bukowskis dikt What can we do?, som handlar om begreppet medmänsklighet. Men det är de stora demonstrationerna i Spanien i 2011 mot sociala nedskärningar samt Hannah Arendts bok Människans villkor, som har bildat utgångspunkt för verket, som blev uruppfört i Holland i 2015 och därefter har satts upp i Taiwan, innan det nu presenteras i sin tredje version av Skånes Dansteater.
Med sex dansare, 50 bruna papperskassar samt 12 åskådare, som själva väljer om de vill sitta och se på föreställningen ute på den ena sidan av scenen, lyckas Mascarell väldigt fint belysa olika mänskliga och samhälleliga samband.
Redan i starten, där alla på scenen i en grupp iakttar publiken i salongen uppstår frågan om hur vi ser både på oss själva och på andra. Men vi ser också hur de olika dansarna blir till olika individer när de sliter sig loss ur gruppen och kastar sig på golvet.
Scenografins många pappkassar används väldigt flott och effektivt till att skapa bräckliga konstruktioner, när pelare, broar och murar byggs upp och raseras. Vissa sekvenser leder tankarna till Berlin-muren.
Vi ser och hör unisona fotsteg, men mikrofoner i golvet förstärker också ljuden av de enskilda dansarnas rörelser, som blandas med Yamila Ríos elektronmusik som ständig ljuder. Vi upplever hur individen fullständigt kan uppslukas och försvinna i gruppen och bli till det stora sovande djur, som titeln antyder, eller till en skock bräkande får. Vi hör regler och påbud och ser, att det finns gränser för, hur mycket man kan få skilja ut sig ur flocken.
Brutala styrelseformer illustreras, när en enormt kapabel kvinnlig dansare blir lyft, slungad och kastad runt i gruppen. Tätt omfamnande varandra sätter en man och kvinna i en mycket fin duo humoristisk fokus på, att den totala friheten är en ren illusion. Men vi upplever också, att vi ska handla och ta ansvar för varandra, när en man med en pappkasse över huvudet famlande ber om hjälp.
Mascarell har mycket på hjärtat och ställer många frågor i sin kraftfulla och bildrika föreställning med Skånes Dansteaters skickliga dansare.

Föreställningen gästar Dansehallerne i Köpenhamn 25-26 februari.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser