Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Berättelse från gatan blir till hip hop teater

2016-02-26

Fakta:

Namn: Gadens hårdeste hævn
Koreografi: Steen Koerner
Regissör: Steen Koerner
Musik: Nico De Frost och RaskL
Plats: Dansehallerne Köpenhamn, Ny Ridehus Næstved
» http://www.dansehallerne.dk/

Teaterregissören och electric boogie-mästaren Steen Koerner, är den som står för idén bakom projektet Gadens Hårdeste Hævn (Gatans hårdaste hämnd). Ett stadsdsvandrings-äventyr, som nu har kommit in på scenen direkt från gatan och blivit en mycket lyckad hip hop föreställning med dans, musik, graffitikonst och rap-lyrik i fin förening.
Det hela började i den sjællandska staden Næstved, där Steen Koerner och Næstved Ungdomsskole i september 2013 lanserade Gadens hårdeste hævn som en saga berättad i graffiti på stadens väggar med ljudet inspelat på podcast. Graffitimålningarna skapades av de två välkända graffitikonstnärerna CMP One och SWET, medan Steen Koerners story från gatan, som i likhet med West Side Story är en parafras över Romeo och Julia, berättas i form av rap-diktning av Clemens.
Gatuberättelsen och dess graffitimålningar utkom även i form av en mycket vacker bok 2013 (se länk här nedan), och själva det ursprungliga gatu-projektet kan fortfarande upplevas på plats Næstved, där det har blivit mycket uppmärksammat såväl lokalt som nationellt.
Steen Koerner har lyckats genomföra ett fint samarbete med 11 unga hip hop- dansare från Köpenhamn och Næstved och format om den gatusmarta historien till ett scenkonstverk med graffiti-scenografi av CMP & SWET.
Föreställningen är både symbolisk och mycket stilrent hållen i svarta, vita och gråa nyanser. Dramaturgiskt är det ett scoop, att själva kärlekshistorien och striderna mellan två gäng berättas av en filmad speaker på en svartvit tv på ena sidan av scenen, som om publiken bevittnade en live-sändning.
Skådespelaren Anne Vester Høy, som man i december kunde se som en underbar ängel i Steen Koerners hip hop-version av Nøddeknækkeren (Nötknäpparen), är nu istället en mycket typisk tv-personlighet stylad i retro-stil. Hon har en otroligt fin diktion, när hon framför Clemens väldigt välskrivna rap-lyrik. Hon sjunger också mycket vackert gamla kända visor som som ”Vem kan segla förutan vind?”, ”Alle går rundt og forelsker sig” och ”Glemmer du så husker jeg”, som på ett uppfriskande och fyndigt sätt framförs med ett härligt hip hop-beat i Nico De Frost och RaskL’s flotta orkestrering och musik till föreställningen.
Dramatiskt är det också ett fint grepp, att bl.a. några av de mer våldsamma händelserna i texten inte nödvändigtvis blir utformade i dansen på scenen. Så föreställningen har som helhet ett följsamt men härligt osentimentalt uttryck, som också inrymmer humor och kommunicerar till breda åldersgrupper.
Det finns allt från robotdans till freestyle hip hop, ock det finns såväl break som goda slowmotion-inslag, när de två stridande grupperna battler mot varandra.
Kärlekshistorien centrala förälskade par, John och Roya alias Claire Ngamje och Malthe Ørsted, dansar några fine duon, där man i överkroppen kan se deres hjärtan bankar for hinanden. Rigtig fin och enkel är bl.a. scenen, där de tillsammans flyttar in på hotel för en enda natt.
På det hela taget har de unga dansarna lyckats uppnå vad de gör, tack vare den fleråriga mästarläran hos Steen Koerner, och den 60-minutter långe föreställningen har en härlig energi och en väl fungerande dramaturgi. Mina ledsagere på respektive 11, 13 och 15 år var allesammans i lika hög grad som undertecknad begeistrade över”Gadens hårdeste hævn”.

familieforlaget.dk/projekter/gadens-h%C3%A5rdeste-h%C3%A6vn-en-bog-malet-p%C3%A5-byens-v%C3%A6gge

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser