Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Alltid dags för sagobaletter – särskilt i ny skepnad

2016-02-22

inns det något mer lyckat koncept än sagobaletter? Det är svårslaget! Imorgon, den 23 februari har Fredrik Benke Rydmans Svansjön premiär på Lorensbergsteatern i Göteborg och exakt en månad senare är det dags för nypremiär för Kungliga Balettens Julia & Romeo i koreografi av Mats Ek. Att storyn är bearbetad och moderniserad i bägge fallen är ett stort plus. Det bevisas inte minst av att uppsättningarna har bägge två gjort bejublade utlandsturnéer. De har dessutom båda valt att använda sig av sagobalettmusikens mästare Pjotr Ilitj Tjajkovskij.

Den starkt bearbetade och samplade Tjajkovskijmusiken till Fredrik Benke Rydmans Svansjön är minst lika sensationell som nytolkningen av storyn där trollkarlen Rothbart blivit knarklangande hallick som lockar svanflocken ner i prostitutionens och drogmissbrukets träsk. Tjajkovskijs nytolkade svantema har dessutom kryddats med musikinslag av Adiam Dymott, Eye N’l, Salem Al Fakir, Lune, Moneybrother, Skizz, Mario Perez Amigo och SIMSOAK.

I Mats Eks fall är valet av Tjajkovskijs musik ytterligare ett sätt att avvika från tidigare tolkningar av den berömda sagan om kärleksparet från Verona. Och det handlar även här om samplad Tjajkovskijmusik där stegen har utformats till ett helt nytt collage av mästarens musik. Julia & Romeo dansar till delar ur Tjajkovskijs första pianokonsert samt delar ur femte symfonin och en stråkkvartett. Samplingen har utformats av Anders Högstedt.
Gemensamt för Mats Ek och Fredrik Benke Rydmans nyläsningar är att det är lätt att tolka in nutida kriser i deras verk. The Guardians recensent Luke Jennings associerar till 1980-talets Belfast, apartheid-tidens Sydafrika eller dagens Gaza.
www.theguardian.com/stage/2014/sep/28/juliet-romeo-mats-ek-royal-swedish-balllet-vivid-spin-shakespeare

Fredrik Benke Rydmans Svansjön spelas till och med 6 mars, se vidare lorensbergsteatern.se/arrangemang/fredrik-rydmans-svansjön

Mats Eks Julia & Romeo får sin nypremiär 23 mars och dansas på Operan i Stockholm till och med 9 april, därefter blir det USA-turné se vidare www.operan.se/sv/Var-repertoar/20152016/Julia–Romeo/Forestallningar/2016-03-23-1900/#ensemble

Fler Nyheter

Annonser