Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 30 september 2020

Musikalen först, filmen sen och nu partyt

2016-02-04

Fakta:

Namn: Mamma Mia - the Party
Koreografi: Roine Söderlundh
Musik: ABBA
Plats: Restaurang Tyrol, Gröna lund, Djurgården, Stockholm
» http://www.mammamiatheparty.com

När man anländer till Tyrol vid Gröna Lund på Djurgården strömmar det ljuva grekiska toner från entrén där tre stränginstument spelas och Nikos (Michalis Koutogiannakis)sjunger vackert. Det är Nikos taverna som vi besöker denna kväll Vi ska få uppleva fortsättningen av filmen Mamma Mia, där filmen tog slut fortsätter nu istället teateräventyret. 
Tyrol har gjorts om till en grekisk taverna med något enstaka olivträd och färger i grönt och blått. En riktig fontän och en egen bar finns naturligtvis där också.
När man kommer till rätta vid borden börjar det strax. Det bjuds på en läcker medelshavsbuffe.
Föreställningen är utspridd i hela lokalen bland bord och stolar samtidigt som det äts. En del servitriser och servitörer tar plötsligt fram elgitarrer och skapar ett musiker band tillsammans med en orgel. De går omkring bland gästerna. Detta gör att publiken känner sig närvarande på ett intimt sätt alla kommer varandra nära.
I ett suggestivt inramat nycirkusnummer kommer en akrobat (Elina Andersson) ur fontänen på tavernan och hon fortsätter upp i luften där hon gör våghalsiga nummer. Hon ser ut att sväva fritt när hon snurrar runt i sin trampets. Hon gör många kullerbyttor i luften och släpper taget för att fångas upp av fötterna i sista sekunden innan hon faller ned.
Hon går även omkring i pausen och gör akrobatiska riskfyllda balansuppvisningar. Som att stå på händer med inga marginaler för misstag, där hon förskjuter tyngpunkten åt olika håll.
Handlingen har en löslig struktur och är inte så stark, utan den är mer gjord för att få en anledning till att sjunga och ha kul. Grundintrigen är relativ enkel. Först kom musikalen, sedan kom filmen och nu börjar partyt.
Efter att filmen (Mamma Mia) tog slut lever Kicki (Anki Albertsson) kvar med sin grekiske man Nikos på ön Skopelos. Nikos driver en taverna som sätter upp en Mamma Mia-show för att få fart på affärerna.
Det är samtidigt en romantisk historia mellan Kickis son Adam (Patrik Hont) och Nikos dotter Konstantina (Mercedesz Csampa). Nikos vill inte gifta bort sin dotter till Adam och det bäddar för en riktig Romeo och Julia historia, till och med en balkongscen får man vara med om. Med jämna mellanrum berikas berättelsen av Abbalåtar och som avslutning blir det ett Abbamedley som övergår i diskodans för hela publiken. Och håller på så länge gästerna vill och har lust.
Ensemblen som spelade, sjöng och dansade var mycket glada och positiva under kvällens gång. Det blev kanske lite överdrivet ibland. Men det överspelande passade på något vis in i den stämning som alla i showen ville förmedla.

Jonas Lindman

Fler Recensioner

Annonser