Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

Aurelie Dupont ny chef för Parisoperans balett

2016-02-04

Den franska nationalklenoden Ballet de l’Opera de Paris får en ny directrice de la dance. Kompaniets före detta ballerina Aurélie Dupont utnämndes idag till balettchef av Parisoperans chef Stéphane Lissner. Hon kommer att ta över chefposten efter Benjamin Millipied den 1 augusti 2016.
Millipied flaggade redan före den officiella presskonferensen på Parisoperan för sitt oväntade avsked: ”Efter moget övervägande har jag bestämt mig för att avsluta mitt uppdrag som balettchef.” skrev han i ett pressmeddelande från sin egen agent. Millipied anger som skäl att han vill ägna sig mer åt eget konstnärligt skapande, än administration.
Mllipied tillträdde i november 2014 efter Brigitte Lefèvre, som innehaft chefsposten i ett par decennier.
Lefèvre som själv varit dansare i samma hus, ville att Parisoperans Laurent Hilaire skulle bli balettchef efter henne. Nu blir det alltså en annan ”Etoile”(stjärna) som tar över. Det var så sent som i våras som Aurelie Dupont tog avsked från Parisoperans balett i titelrollen för MacMillans L’Histoire de Manon. En erfaren 43-årig ballerina från det egna huset tar över efter en oerfaren 38-årig stjärndansare från New York City Ballet. Millipeid är visserligen född i Lyon men större delen av sitt dansarliv har han levt i USA, och de idéer han ville ta med sig därifrån till Parisoperans ballet passade inte ihop med husets väl etablerade traditioner.

Se vidare i The Guradian vad Judith Mackrell skriver i sin blogg www.theguardian.com/stage/dance-blog/2016/feb/05/benjamin-millepied-quits-paris-opera-ballet

Läs vidare i Tidningen Liberation www.liberation.fr/france/2016/02/04/le-choregraphe-benjamin-millepied-demissionne-du-ballet-de-l-opera-de-paris_1431023

och www.lefigaro.fr/theatre/2016/02/05/03003-20160205ARTFIG00084-aurelie-dupont-millepied-etait-trop-impatient.php

Samt sg.sports.yahoo.com/news/star-choreographer-millepied-quits-paris-opera-ballet-002555574.html

Fler Nyheter

Annonser