Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Dansk flyktingbalett vållar stora rubriker

2016-02-02

Den kontroversielle danske dramatikern Christian Lollike har skapat ännu ett mycket uppmärksammat verk med Den Kongelige Ballets experimentkompani Corpus. Den 26 januari hade verket Uropa- En asylballet premiär på Det Kongelige Teaters Gamle Scene, A-salen. Sju asylsökande flyktingar ingår på scenen vilket har väckt stora rubriker i dansk press. Tidigare har Christian Lollike i verket I føling – en krigsballet låtit tre sårade veteraner från den danska hären medverka på scenen, allesammans lemlästade i Afganistan. Se www.youtube.com/watch?v=UtgJRKcGn3I
Denna gång är det alltså sju asylsökande flyktingar som interagerar med dansare från Den Kongelige Ballet i experiemtkompaniet Corpus som leds av dansarna Esther Lee Wilkinson och Tim Matiakis.
Här förklarar Christian Lollikes för dagstidningen Politikens Mette Olsen varför han vill ha riktiga asylsökande människor på scenen och inte bara skådespelare som agerar deras utsatthet och skyddsbehov.
politiken.dk/kultur/scene/ECE3034535/lollike-om-asylballet-hele-den-der-selvgodhedssnak-er-uinteressant/

Fler Nyheter

Annonser