Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 augusti 2021

Adolphe Binder börjar i ledningen för Tanztheater Wupperthal

2016-02-02

Adolphe Binder har fått ett nytt toppjobb i hemlandet Tyskland efter sin anställning som konstnärlig ledare för Göteborgsoperans Danskompani som hon har innehaft sedan 2011. Där har hon inte bara bytt namn och inriktning på kompaniet från Balettkompani till Danskompani, hon har också fört ut det i världen som ingen tidigare konstnärlig ledare i huset. Adolphe Binder har bjudit in många koreografer från det fria fältet som har resulterat i spännande originalkoreografier, men det är förstås det faktum att hon har kunnat attrahera internationella toppnamn som Saburo Teshigawaera, Sidi Larbi Cherkaoui och Sasha Waltz som har resulterat i ett flitigt turnerande.
Värt att nämna i sammanhanget är att tyska danstidskriften Tanz chefredaktör Arnd Wesemann utnämnde The Big Noise, Michael Keegan-Dolans arbete för Göteborgsoperans balett till årets föreställning 2015. Detta dansverk handlar om den värsta häxprocess som någonsin ägt rum i Sverige, när 71 människor halshöggs och brändes i Torsåker den 1 juni 1675. Hoppas att Göteborgsoperans danskompani väl förvaltar den skatt av nya verk den har fått under Adolphe Binders tid.
Inte för inte har Adolphe Binder även inbjudit koreografer att göra dans av jantelagen. I programmet The Almoust Nearly Perfect, eller Elva nyanser av jantelagen tolkade koreograferna Marina Mascarell och Constanza Macras detta skandinaviska fenomen. Det kunde kanske ses som en reaktion på Göteborgsoperans långsamhet med att förlänga hennes kontrakt ytterligare ett år från halvårsskiftet 2015, men danskonst för en stor institution skapas med längre framförhållning.
Adolphe Binder är det andra exemplet på en framstående konstnärlig ledare, som trots ambitionen att vilja fortsätta och vidareutveckla sina planer och uppgifter inom svenskt dansliv inte får lov att fortsätta. Det andra exemplet är Virve Sutinen, före detta konstnärlig ledare för Dansens Hus i Stockholm, som trots utmärkta publiksiffror och välskött ekonomi och vilja att fortsätta inte fick sitt kontrakt förlängt. Bägge har alltså nu fått andra internationella toppjobb, Virve Sutinen är numera konstnärlig ledare för festivalen Tanz im August i Berlin.
Adolphe Binder kommer att ta sig an uppgiften som intendent hos Tanztheater Wuppertal Pina Bausch från och med maj 2017. Till att börja med kommer hon att arbeta parallellt med nuvarande konstnärlige ledaren Lutz Förster under sommaren 2017. Enligt ett pressmeddelande från Tanztheater Wupperthal ska hon arbeta med att utveckla nya konstnärliga projekt för kompaniet: ”conception and development of multi-disciplinary artistic projects” vilket förmodligen kan tolkas så att kompaniets dansare längtar efter att få lite ny repertoar, Adophe Bilder själv har inte kunnat nås för en kommentar.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser