Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Ladykillers går igen

2016-01-27

Fakta:

Namn: Ladykillers
Regissör: Emma Bucht
Ensemble: På scen: Jonas Karlsson, Johan Rheborg, Suzanne Reuter, Leif Andrée, Shebly Niavarani och Joakim Jennefors
Plats: Oscarsteatern, Stockholm
» http://www.ladykillers.se/?_ga=1.115226052.259274589.1453924004

Handlingen i Ladykillers utspelar sig till delen hemma hos Mrs Wilberforce (Suzanne Reuter). Hon är en gammal änka som bor ensam i ett hus byggt över ingången till järnvägstunneln vid Kings Cross i London. Uttråkad och lite rastlös gör henne till en frekvent besökare på polisstationen där hon förklarar olika konspirationsteorier för konstapeln, som håller god min och visar tålamod.
Mrs Wilberforce har precis satt in en annons i tidningen om att hon har ett rum ledigt att hyra ut.
Professorn Marcus (Jonas Karlsson), Majoren (Johan Rheborg), korkade boxaren Knocken (Leif André) och den knivtokige Louis (Shebly Niavarani) bildar tillsammans en liga som ska utföra ett rån. Männen lyckas övertyga Mrs Wilberforce om att de är en respekterad stråkkvartett och får hyra rum hos henne för att kunna repetera sin musik. När tanten får reda på att ligan vill använda henne som lockbete vid rånet får kvartetten ingen annan utväg än att tysta henne. Men vem hinner först? Kanske Mrs Wilberforce?
Professorn Marcus tröttnar på hur det är att leda sina trögtänkta kumpaner. Den ena viftar med stillett och har en panisk rädsla för att komma i närheten av äldre kvinnor, han blir livrädd. Vilket står i motsats till hans utstrålning vilken utsänder behärskning och tuffhet, en riktig mafioso. Den andra är korkad men bra och ha, i alla fall när man ska slå in dörrar men värdelös i andra avseenden. Den tredje faller för hur inredningen är i huset med tapeter och gardiner och glömmer bort varför ligan egentligen är där. Och han tycker om att klä sig i kvinnokläder.
Skådespelarna är väldigt samspelta och de märks att de har gjort föreställningen till sin egen. Allt är bra timat och det känns som de spelar ut ordentligt och att de tycker om att spela den annars skulle de komiska delarna inte bli så roliga som de faktiskt blir.
Pjäsen bygger på filmen med samma namn, Ladykillers, från 1955, med bland annat Peter Sellers som Harry Robinson. Filmen hade premiär 5 mars 1956 i Sverige. Regissören var Alexander Mackendrick och den skrevs av William Rose.
En annan film, The Ladykillers, från 2004, handlar om den kriminelle professorn G.H. Dorr (Tom Hanks)och hans kumpaner. Den har samma grundhistoria och det är bröderna Coen som regisserat filmen. De har även gjort filmerna: Fargo (1996), The Big Lebowski (1998), The Ladykillers (2004), A Serious Man (2009) och St. James Place (2015).
2011 hade man premiär på teaterstycket Ladykillers på Liverpool Playhouse och sedan vidare till West End och Gielgud Theater. Manusförfattaren Linehan som hade gjort om filmversionen till scenversion ville att mer aktivitet skulle ske inuti huset (man befinner sig i ett hus under skådespelet gång) och att stycket skulle bli mer av en fars än vad filmorginalet var.
Från 2013 lämnade Ladykillers Gielgud Theatre och började spela på Vaudeville Theatre. De turnerade även runt i England och på Irland och går nu för fulla hus varje kväll till publikens förtjusning på Vaudeville Theatre, London.

Jonas Lindman

Fler Recensioner

Annonser