Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Chrystal Pite får National Dance Awards utmärkelse för bästa koreografi 2015

2016-01-27

The Guardians Judith Macrell noterar i sin dansblogg att årets National Dance Awards glädjande nog tilldelas många kvinnliga kvinnliga konstnärer, men konstaterar också men tanke på diskussionen om fördomsfulla nomineringar till Oscarsutmärkelserna, att hela listan i år domineras av vita danskonstnärer.
Priset för bästa moderna koreograf går till Chystal Pite för det massiva verket Polaris till musik av Thomas Adès, ett fantastiskt imponerande uppfinningsrikt episkt verk för 64 dansare www.youtube.com/watch?v=YK-6pVEwuYk
Här talar Crystal Pite om produktionen som gavs på Sadlers Wells med studenterna på London Contemporary Dance School och Central School of Ballet och hennes eget kompani, Kid Pivot, och alla dessa dansare har hon format likt en enda tät kropp av rörelse, som ett böljande hav av rörelser som fortplantar sig genom kropparna, ett enormt arbete att instruera och vidarebefordra rörelserna till alla och envar ligger bakom det hela, och här syns lite av repetitionsarbetet: www.youtube.com/watch?v=p18bW4fRzmI
National Dance Awards utmärkelse för bästa klassiska koreografi under 2015 går till Wayne McGregor för hans Woolf Works för Royal Ballet, här visas delar ur verket i form av en repetition www.youtube.com/watch?v=4oz3gNlnQFA
Utmärkelsen till bästa fria dansgrupp (Independent company) går till Rosie Kay Dance Company för bland annat för verket 5 soldiers som enligt Judit Macrell bryter helt ny mark.
www.youtube.com/watch?v=m_Z7jCDrssY
Priset för enastående manlig performer går till Ben Duke för sitt fantastiska solo Paradise Lost (lies unopened beside me) Här i form av en trailer www.youtube.com/watch?v=HZg8kF2jVkg
Läs mer om National Dance Awards övriga pristagare i The Guardian:
www.theguardian.com/stage/dance-blog/2016/jan/25/national-dance-awards-rosie-kay-and-crystal-pite-lead-the-charge

Fler Nyheter

Annonser