Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 17 april 2021

Betty får megapublik

2016-01-21

Nu är det sista svabben ut för lilla Betty, som upptäckt PewDiePie. Nej, det är inte nya paj-recept utan en svensk kille som tjänar miljoner på att teatraliskt kommentera dataspel.

Så nu slänger sig Betty (sittande i sin lilla etta i Hammarbyhöjden) ut på nätet. Liten kamera riggad på stolen där danstrikåerna hänger på tork. Och annonspengarna klirrar in när 37 miljoner följare dansar loss med Betty som kommenterar, skojar och gråter med, lever ut och lever in i några av dansens många youtube-snuttar.
Första succén är en gammal goding, Svansjön, en klassisk inspelning från Bolsjoj, där Betty gör skojfriska kommentarer… och nu kommer mamman igen, och den stackars prinsen som inte vill gifta sig. Vad ska han hitta på? Det får bli en svan!
Den obehagliga Rothbart liknar häxskuggan i ett av dataspelen som PewDiePie går lös på. Betty studerar honom noga, men suckar när hon tittar på hans urtrista referat av dataspelet. Det är inte kul att se hur han tar sig genom spelet, där det hemska som jagar honom är en svart hotande siluett av en häxgestalt som lurar på jobbet mitt i ett trist kontorslandskap. Då och då mitt i det engelska flödet kryddar PewDiePie sitt spelreferat med en och annan svensk svordom.
Hur uppfattar 37-miljonerpubliken dessa underliga ljud, undrar Betty, och ska det inte gå att få till en roligare youtubeteater.
Men snart kommer Betty att bräda 25-årige Felix Kjellberg, killen bakom PewDiePie. Hon har nämligen lärt sig att interaktivitet är dagens melodi, och nu har hon helt fräckt knyckt idéer av några koreografer. Alexander Ekman, till exempel. Släpps till midsommar 2016: Kasta din egen hö-vålm, lyder instruktionerna för den som vill pröva på hemma framför datorn. Låtsas att det är midsommar och låtsas som det regnar, det gör det ju ändå alltid.
Eller upplev förruttnelse med SU-EN – ta dina gamla sopor och gnid in dem på din nakna kropp. Ruttna äpplen eller fiskrens blir bra.
Passa på när du är ensam hemma och ingen ser vad du gör, andas lugnt och upplev tillvarons förgänglighet.
Trumma med Virpi blir också en hit. Ta några burkar du har där hemma och känn rytmen i hela kroppen. Toppa med att svälja några heliga daggmaskar från komposten du ändå hämtade äpplen från i förra klippet.
Spela teorb med Kenneth Kvarnström! Baka pepparkakor med Nötknäpparen! Succén är given!
Trista spel eller otäcka krigsspel ajöss. Betty vill skapa trollskogar och romantiska tåresjöar där en mångmiljonpublik kan logga in. Inte bara med en enkel spak, nej, här ska armar och ben vara inkopplade med lite elektroder här och där på kroppen. När sen spelarna rör på kroppen ska det hända saker ute i de säregna landskapen, och tänk, så bra för folkhälsan, plötsligt ska spelarna sitta framför sina skärmar och trampa runt på stället och spänna olika muskler på kroppen och göra piruetter på snurrstolen som sen går in i spelet!
Nu är Betty i förhandlingar med en dataspelstillverkare och Åsa Unander-Scharin som gjort en mekanisk dansande svan. Det här kanske slutar med ett pas de deux med prins PewDiePie och hela hans armé av 37 miljoner följare.

Betty Bitch

Fler Betty Bitch

Annonser