Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Skellefteå drar in stödet till sitt unika Dansväxthus

2016-01-12

Skellefteå kommuns unika satsning på utveckling av lokala danskonstnärer, Dansväxthuset, som varat i ett decennium är nerläggningshotat. Dansväxthuset gav dansintresserade ungdomar möjligheter till gratis professionell dansträning tre gånger i veckan, ungefär på samma sätt som stolta kommuner drillar fram sina ishockeyspelare runtom i landet. Kommunen stödjer inte längre projektet ekonomiskt, men kan tänka sig att det får fortsätta om man exempelvis hittar stödpengar från EU.

Kultur- och biblioteksavdelningen i Skellefteå kommun drar in sitt stöd till Dansväxthuset. Det bekräftar Susanne Sinclair, kulturchef i Skellefteå. Dansväxthuset har funnits sedan 2006 och erbjuder träning tre gånger i veckan för unga som vill satsa på danskonsten.
Verksamheten har de senaste två åren bekostats av Skellefteå kommun som bidragit med runt 500 000 kronor om året. Tidigare år har Dansväxthuset finansierats med medel från EU och olika fonder.
– Vi har inte pengar i dagsläget. Växthuset har varit ett utvecklingsprojekt i tio år och hållits igång med externa medel. Nu har medlen från de externa aktörerna sinat, säger Susanne Sinclair.
Skellefteå kommun har valt aatt inte ta in Dansväxthuset i sin ordinarie verksamhet men fortsätter att söka medel för ändamålet hos EU:s interregprojekt Nord, region Västerbotten och Kulturrådet.
I stället väljer kommunen att prioritera residensverksamheten i Danscenter Skellefteå, som har fortsatt finansiering fram till 2017 från Region Västerbotten och Kulturrådet. Kommunen bidrar med med projektledning, administration, lokaler och teknisk personal.
Enligt Susanne Sinclair vill kommunen fortsätta jobba med dans.
– Vi vill ha långsiktig kontinuitet och tittar bredare på hur vi jobbar med dans i alla åldersgrupper. Också i kulturskolan ingår dans, säger Susanne Sinclair.
När det gäller festivalen Dans i novembermörkret har kommunen stått för projektledning, tekniker och lokaler.
– 2016 vi har inte avsatt tid för projektledning, men vi kan fortsätta att bidra med tekniker och lokaler. Föreningar och ideella krafter kan fortsätta söka bidrag, säger Susanne Sinclair.
Festivalen Dans i novembermörkret har funnits i femton år. Den uppstod ur den mycket aktiva dansföreningen Skellefteå Dans och Baletts årliga uppvisningar. Alla deras dansgrupper visade upp sig och ur det växte festivalen fram.
– Kommunens kulturbudget har under flera år inneburit prioriteringar. Vi får inte utökad ram hela tiden. Vår budget skrivs upp men det finns mer att önska så vi får knepa och knåpa, säger Susanne Sinclair.

Karin Kämsby

Fler Nyheter

Annonser