Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Traditionell akrobatik i ny fransk form

2015-12-31

Fakta:

Namn: Taoub, t o m 6 januari
Koreografi: Aurélien Bory
Författare: Sånger av sufiska poeter sjungs under fölreställningen
Regissör: Aurélien Bory
Ensemble: Groupe acrobatique de Tanger
Plats: Gästspel i Hangaren, Subtopia, Alby, en förort sydväst om Stockholm
» http://www.subtopia.se

Cirkus utan det minsta häpp! Inga fula metallstag, inga hoppbrädor och inga säkerhetslinor – bara människor och kroppar, spring och hopp, skuggor och ljus. Cirkus i Europa med fokus på teknisk skicklighet har sina rötter i kinesisk akrobatik, militär drill för hästar och folk samt clownerier med förfäder inom commedian. Cirkus från Marocko är något helt annat och utgår från strandlekar av avancerat slag, med åtskilligt fokus på manlig styrka, det ska sägas.
Nio män, två kvinnor, en musiker samt ett fondtyg och två brandsegel, ett sådant där man kan hoppa ner i från brinnande hus. Här används det så att säga tvärtom. Nio starka män som rycker det rytmiskt åt sidorna får en lätt tjej att flyga upp i himlens höjd.
Skuggspel och lek med projektioner finns med i den timslånga föreställningen som omges av marockansk basar med (långsam men god) servering.
Med ett besök i den arabiska teatervärlden nyligen har mitt perspektiv förskjutits och jag läser också Taoub (som betyder tyg, väv) som en kommentar om vad som går att göra och vad som inte går att göra när fundamentalister trycker på, kontrollerar, kräver censur, pressar gränserna så långt det går. Till att börja med bär alla traditionell långskjorta, så småningom övergår man till jeans och skjorta, kvinnorna är utan huvudduk och har jeans de också. Redan detta, inför publik, är ett påstående, en deklaration och en strimma hopp.
Att den hopppigaste av kvinnorna också verkar ha kul, skrattar högt när hon flyger och far, är som en gåva och ett löfte sett ur mellanöstern-perspektivet. Måtte hon kunna hoppa så högt hon vill!

Publicerat i Expressen Scenbloggen 29 dec 2015.

Taoub spelas till och med 6 januari

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser