Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 21 september 2020

En Nötknäppare för alla

2015-12-31

Fakta:

Namn: Nötknäpparen
Koreografi: Pär Isberg
Författare: Libretto av Erik Näslund och Pär Isberg fritt efter Elsa Beskow och Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann.
Musik: Pjotr Tjajkovskij
Ensemble: Kungliga Baletten
Plats: Operan, Stockholm
» http://www.operan.se

För 20 år sedan skapade koreografen Pär Isberg sin egen variant av helaftonsbaletten Nötknäpparen för Kungliga baletten i Stockholm. I föreställningen dyker Petter och Lotta upp från Elsa Beskows sagovärld. Men inte bara de utan även Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin – som tar hand om de båda barnen. Farbror Blå och Kolaren finns med också.
Pär Isberg har skrivit librettot till baletten tillsammans med Dansmuseets chef Erik Näslund. De har blandat historier från Elsa Beskow och E.T.A Hoffmans gamla berättelse Nötknäpparen och Råttkungen för att passa ihop till deras egna version av Nötknäpparen.
Handlingen utspelar sig när Petter och Lotta inte vill gå och lägga sig i sina vanliga sängar på kvällen utan vill sova under den stora julgranen. Natten som följer är fylld av magiska och spännande händelser.
Från Hoffmans värld har man behållit de klassiska råttorna med råttkungen som hålls tillbaka av en leksaksarmé.
Föreställningen har någonting för alla smaker och åldrar. Och då inte bara med dans utan upplevelsemässigt också, lite teatraliskt. Som att tjejer kanske tycker om tutu-dansen och flickor och pojkar kan känna igen sig i Petter och Lotta och framför allt tycka det är roligt och lite skrämmande med råttorna som dyker upp. Äldre par tycker kanske om de fina pas de deux som dansas
I andra akten är det snögubbar, pepparkakor, smällkarameller och mycket annat som dansar. Det förekommer en svart pudel också, hunden Prick.
Det går att få en barnintroduktion i Guldfoajén 45 minuter innan föreställningen för de barn som vill, men det gäller att vara först till kvarn.
Det är Pjotr Tjajkovskij som har skrivit musiken till Nötknäpparen.
Koreografen Pär Isberg började koreografera 1985 och var huskoreograf på Kungliga Operan 1996-99. Han tilldelades Birgit Cullbergpriset 1999 för Nötknäpparen (Petter och Lottas jul)
Föreställningen har två akter och är cirka två timmar.

Jonas Lindman

Fler Recensioner

Annonser