Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Dynamiskt och lyriskt när en enda kropp blir till tre.

2015-12-06

Fakta:

Namn: Metamorphoses
Koreografi: Panaibra Gabriel Canda
Ensemble: Recension exChange Mocambique-Sweden: Leia Alberto Mabasso, Vasco Pedro Mirine, Maria Domingo Tembre
Plats: Skånes Dansteater, Malmö
» http://www.skanesdansteater.se/sv/performance/exchange-mocambique-sweden

De tre dansarna är som en enda kropp,som rullar fram och tillbaka i det dova mörkret på Skånes Dansteaters scen, med blinkande små ljus bakom ridån, sammansvetsade under ett gemensamt hölje,som på jakt efter nya uttryck. Senare delar sig kroppen i tre dansare, en man och två kvinnor, varav en utan ben. Ofta är hon i mitten mellan de andra två som en energiskapande motor, ibland går hon med glittrigt lysande stavar, då och då sittande på scengolvet utför hon expressiv dans med armar, händer och ansiktsmimik.
I fonden står en äggliknande rund figur gjord av massor med gröna ballonger (jag får associationer till den fantasirika Lennart Hellsing-föreställningen Ägget på Malmö stadsteater i sin lekfullhet) som plötsligt delar sig i två massiva fluffiga krinoliner. Inuti denna mix av scenografi/kostym svävar de tre dansarna omkring runt scenen repetitivt och poetiskt uttrycksfullt i skiftande formeringar till afrikansk musik med i starka klanger. De stora ballongkjolarna av plast kan även vara en allusion, påminna om dagens läge, hur plast yra över traditionella material och orsakar miljöförstöring.
Till slut drar sig dansarna ner mot scengolvet/ nollpunkten i sitt kontemplativa sökande efter ”det annorlunda” mellan det igenkännbara & det nya i en dynamisk lyrisk föreställning.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser