Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 02 mars 2021

Det är ju jul och det är fortfarande kul (eller Cool)

2015-12-06

Fakta:

Namn: Nøddeknækkeren
Koreografi: Steen Koerner
Författare: Clemens Legolas Telling
Musik: Musik: Yo Akim Hjejle m.fl..
Plats: Docken i Nordhavn

Steen Koerner har återigen satt upp sin häftiga hip hop-teaterversion av Nøddeknækkeren (Nötknäpparen) på scenen Docken i Nordhavn i Köpenhamn med ett starkt lag av internationella konstnärer
Det är tack vare den autodidakte dansaren, koreografen och regissören, Steen Koerner, som streetkulturens ekvilibristiska dansformer ursprungligen hittade fram till de etablerade teaterscenerna här i Köpenhamn. Det stora genombrottet både för honom och för hip hop teater blev den Reumert-prisbelönade versionen av Nøddeknækkeren, som hade urpremiär på Aveny-T i 2003. Sen dess har denna härliga hip hop-version med Clemens’ humoristiska texter och Yo Akim Hjejles variationsrika musik spelats flera säsonger på Tivoli och har även varit uppsatt i Oslo och Aarhus.
Nu kan man åter uppleva den fortfarande så spännande julföreställningen för hela familjen här i Köpenhamn, där den med mindre justeringar tagit plats i Nordhavns nya teater, Docken. Med på scenen i Marie Dalis flotta scenografi, som liknar ett nötskal och både kan vara skateboardbana och himlavalv, finns såväl en rad nya skickliga konstnärer som gamla bekanta.
Ny i huvudrollen som tonåringen Klara är den charmerande svenske Joanna Holewa Chrona, som behärskar såväl electric boogie, slowmotion som break. Hennes hjärtanskära Julian, som i drömmen förvandlas till Nøddeknækkeren, är den framstående franska breakdancer Nono, som utvecklar enormt ekvlibristiska moves i nøddeknækker-armén och i vig kärleksduo med Klara.
Skådespelaren Mark Linn tolkar skickligt rollen som Klaras stressade och materialistiska far, som i Klaras dröm förvandlas till den glupska monsterkungen. För i Steen Koerners hiphop-version är Nøddeknækkerens traditionella muskung och armé ersatt av monsterkungen och breakmonster, som i ett riktigt rasande battle kämpar mot nøddeknækker-soldaterna, som rör sig framåt i electric boogie, kantiga King Tut-rörelser och break.
En stjärna bland nøddeknækkersoldaterna är fortfarande den fenomenala japanska electric boogie-mästaren Mori Koichiro, som kvällen igenom drar blickarna till sig i alla sina roller. Fantastisk är bland annat hans mimiska undervattensdans i scenen, där monsterkungen sänder iväg de tre plågorna vind, eld och vatten mot nøddeknækker-armen.
Blandt de skickligaste monsterdansarna är det en glädje att återse breakeren Wilpower, som också ger järnet som Klaras farfar i spinnande runt på ryggen med en stol om benen. Och högt på tå kan man se ballerinan Nadia Dahl snurra runt i piruetter och bekämpa monsterhæren med sin tåspidsdans.
”Vad är det som är så coolt med jul?” frågar Klaras lillebror, Fritz, i skepnad av den enormt skickliga unga hip hoparen Nicky Andersen. Det får både han och resten av Klaras familj veta med hjälp av den fina ängeln, alias skådespelaren Anne Vester Høyer, som ser till att Klaras lär sig att tro på kärleken.
Klaras stora solo i första akten är lite väl långt, och på vissa ställen var ljudet under premiären ännu inte så välbalanserat. Men det hindrar inte denna fantasifulla tolkning av ”Nøddeknækkeren” att fortsatt vara en fröjdefull livsbejakande upplevelse för hela familjen.

Spelas till och med 23 december på Docken i Nordhavn, Köpenhamn.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser