Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Akram Khan skapar ny Giselle

2015-11-23

”2016 års mest emotsedda danshändelse” har redan pekats ut, åtminstone av de ansvariga bakom en helt ny version av den klassiska baletten Giselle. Den uppburne dansaren och koreografen Akram Khan ska skapa en ny variant av denna tragiska berättelse om den fattiga flickan som förälskar sig i en prins.
Kahn fick beställningen från English National Ballet och dess konstnärliga ledare Tamara Rojo. Den 27 september nästa år är det dags för urpremiär i Manchester. Först ett par månader senare landar Khans Giselle på Sadler’s Wells i London.
Akram Khan har aldrig tidigare gjort ett helaftonsverk baserat på en klassisk balett. Han har vunnit sin stjärnstatus genom en egensinnig blandning av samtidsdans och traditionell indisk danskonst, som kathak – och den kan inte direkt sägas ha något med det romantiska 1800-talsverket Giselle att skaffa.
Men Tamara Rojo tycker valet var självklart. Hon anser att Akram Khan i princip är den enda koreografen i världen som har just de kvaliteter hon sökte efter, enligt en intervju med BBC.
–Jag tyckte att det var dags nu att föra in Giselle i vårt århundrade, säger hon bland annat i intervjun.
Hon får det att låta som om Giselle slumrat sedan baletten skapades 1841, av Jules Perro och Jean Coralli till musik komponerad av Adolphe Adam. Men hon kanske aldrig har sett exempelvis Mats Eks version – som ju inte kom på 2000-talet, utan redan 1982. Men den ingår i Parisoperans repertoar och det säger väl också något om dess kvalitet. Självklart tål Giselle att stöpas om flera gånger och så här förklarar Tamara Rojo närmare sitt val av koreograf på English National Ballets hemsida:
”Giselle är en balett som lever både i den verkliga och den andliga världen; jag tänkte att den skulle passa Akram särdeles bra eftersom hans arbete ofta representerar dessa två världar. Det är en berättelse som finns i varje kultur, om den lurade kvinnan som dör av brustet hjärta och om denna kvinnas själ som antingen förlåter eller vill ha hämnd.”
Att hon valt rätt man för jobbet betvivlar hon uppenbarligen inte – och tilltron gäller mer än bara vilket nytt verk som ska krönas till 2016 års danshändelse:
–Jag är otroligt begeistrad över att Akram antog denna utmaning. Jag tror att detta kommer att bli ett mycket viktigt steg för hela konstformen, säger hon till BBC. Hur det nu än blir, lär det bli en alldeles ny sorts Giselle som om knappt ett år presenteras för publiken.
Den välrenommerade och vassa dansinstitutionen Sadler’s Wells får alltså äran att stå värd för Londonpremiären på Giselle, eftersom de har ett nära samarbete med English National Ballet sedan i mars i år. Akram Khan-älskare behöver inte heller vänta ända till slutet av nästa år för att få se ett nytt verk av honom på Sadler’s Wells. Redan i januari 2016 visas hans senast färdigställda verk, Until the Lions, som bygger på det berömda eposet Mahabarata. Det är skrivet på sanskrit och har kallats världens längsta dikt och sägs ha en lika viktig plats i världscivilisationen som Bibeln och Koranen, som Shakespeare och Homeros. I det perspektivet känns hans modernisering av Giselle som en något enklare uppgift att hantera.

Se vidare www.ballet.org.uk/whats-on/akram-khan-giselle/

www.bbc.com/news/entertainment-arts-34785633

Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser