Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Fåglarnas hemliga liv; en fjärilsfink som kan steppa

2015-11-20

Den Rödkindade fjärilsfinken som häckar i subsahariska Afrikas högländer på upp till 2500 meters höjd, har visat sig vara världens hittills snabbaste steppdansare! Det var först när man lyckades fånga dansen med höghastighetsfilm på 300 filmrutor per sekund och sen spelade upp filmen långsamt, som fågelbenens blixtsnabba steg, som vart och ett bara tar 20 millisekunder (0,02 sek), kunde upptäckas. Svårigheterna att få till denna lilla filmsnutt var omfattande för de japanska fågelforskare vid Hokkaido University i Japan som satt sig i sinnet att studera den snabbfotade fågeln. Ursprungligen handlade deras höghastighetsfilmande om att ta reda på mer om fågelns sång. Dess hemliga danssteg, alltför snabba för ett mänskligt öga att uppfatta utan avancerad teknik, upptäcktes av en ren slump. När man filmat för att lyssna mer ingående på sången, visade det sig att fågeln samtidigt som den öppnade näbben och sjöng, steppade några bestämda steg på sitt finurliga frenetiska vis. Det som med blotta ögat såg ut som ett enkelt jämfota hopp, var en hel liten stegfras. Men det blev verkligen komplicerat att filma mer av dansen, för den fina finken som på engelska heter cordon-bleu bird efter sin vackra turkosblå bringa vill inte steppa tillsammans med vem som helst. Det ska vara en alldeles särskild hona och hane som har lust att dansa tillsammans, och då dansar de gärna medan de samtidigt håller ett strå i näbben av bomaterial, komplicerat, men också tydligt vartåt dansen vill syfta. Läs vidare och se den blixtsnabba dansen här www.bbc.com/news/science-environment-34847472

Fler Nyheter

Annonser