Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 05 december 2020

Nyutnämningar i Kungliga Baletten

2015-11-19

Om balettchef Johannes Öhman skulle vilja sätta Bournonville på repertoaren igen, är Dawid Kupinski en given hjälte i de manliga solorollerna, han har firat i triumfer i baletter som exempelvis Kermessen i Brügge på Det Kongelige i Köpenhamn. I Den Kongelige Ballet började han i 20-årsåldern och dansade i hela fem år, 2002-2007 och det betyder att han alltså var med om det viktiga Bournonvillejubileet år 2005, 200 år efter mästarens födelse. Emellertid valde Dawid Kupinski att dansa vidare i Béjart Ballet Lausanne 2007-2012, men sen dess har han dansat många huvudroller i Kungliga Baletten i Stockholm och idag uttågs han till premiärdansare. Dawid Kupinski är nu närmast aktuell som Kolaren i Nötknäpparen i koreografi av Pär Isberg, och tidigare har vi bland annat sett honom som Paris i Mats Eks Julia & Romeo samt Prins Désiré i Törnrosa i koreografi av Marcia Haydée).
Andra utnämningar som idag presenterades i Operans kungliga foajé dekorerad med nationalromantiska landskap målade av prins Eugen var Mayumi Yamaguchi, Clyde Emmanuel Archer och Calum Lowden som utsågs till 1:e solister medan Ágota Ecseki utsågs till 2:e solist. Johannes Öhman beskrev sina dansare i lyriska ordalag, men tillade för säkerhets skull på slutet det mer konkreta beskedet att löneförhöjlingen inte är att vänta förrän på andra sidan årsskiftet.
Några andra nyheter ville just nu inte Johannes Öhman meddela, annat än att det finns mycket stort intresse för fortsatt gästspel med Kungliga Baletten runtom i världen med Mats Eks verk. Tidigare har Julia & Romeo turnerat runt i världen. Nu är såväl Edinburgh som Moskva mycket intresserade av Mats Eks Svansjön, men ännu är inget säkert bestämt.
Det var nästan omöjligt att få fatt på biljetter hemmavid, så succén är given.
– Men vårt uppdrag är ju framför allt att dansa här hemma, underströk Johannes Öhman.

Mer uppgifter om Dawid Kupinski ursprungligen hemmahörande i Gdansk, finns att läsa på Operans hemsida här:
www.operan.se/sv/Vi-pa-Operan/Ensemble/Kungliga-Baletten/Kungliga-Baletten—1a-solistdansare/Kupinski-Dawid/

Fler Nyheter

Annonser