Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 28 september 2020

SVT2:s Danskväll visas nu på lördag den 21 november

2015-11-17

Årets danskväll som annars brukar visas kring 1 november inträffar i år ovanligt sent. Det var ursprungligen programsatt i lördags, betydligt senare än vanligt, men har alltså flyttats fram en vecka på grund av terrordåden i Paris.
Med start kl 20.00 får vi bland annat se en kort dokumentär om den unge framgångsrike koreografen Alexander Ekmans svenska version av Shakespeares En midsommarnattsdröm som dansades av Kungliga baletten i våras.
Därefter visas Hans Marklunds dansfilm Den unga drottningen, om Drottning Kristinas liv, där elever från dansskolan Base23 dansar alla roller.
Mats Eks dansfilm Yxa, en gripande skildring av arbete och kärlek av Sveriges mest berömda koreograf, skapades till hans 70-årsjubileum tidigare i år. Denna kortfilm med ett inkännande pas de deux mellan dansarna Ana Laguna och Yvan Auzely visas kl 21.00.
En kvart senare är det dags för den enastående beatboxaren Svante Drake att fylla luften sina osannolikt snabba ljudkluster i Rytm för dans, som gjorts tillsammans med filmarna Andreas Söderberg och Björn Eriksson.
SVT2 visar även dansfilmer av två av Kungliga balettens dansare. Jérôme Marchand, som också är koreograf, har gjort verket The Red Warbler, namngiven efter den fågel som på svenska kallas rörsångare. Den skapades till 15-årsjubileet för Dans i Nord, vårt nordliga resurscentrum för dans i Piteå.
Den andra solisten från Kungliga Baletten vars dansfilm finns på programmet heter Joachim Stephensson och hans film utspelar sig i ett vidsträckt sandigt landskap och heter därför just Sand. Det dansas av solister från Kungliga Baletten som ingår i det kompani inom kompaniet som kallas Stockholm 59° Nord
Den sista dansfilmen på programmet är en dansk dokumentär från 2014. Dansaren som tappade fotfästet – Nacho Duato handlar om hur den världsberömde koreografen och före detta dansaren i Cullbergbaletten får sparken som konstnärlig ledare för Nationalbaletten i Madrid. Istället blir han konstnärlig ledare för ensemblen vid Michalovskijteatern i Sankt Petersburg. Numera är Nacho Duato också konstnärlig ledare för Staatsballett i Berlin, men det är en annan historia.
Se vidare www.svt.se/tv-tabla/2015-11-21/

Fler Nyheter

Annonser