Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Kontinenternas rörelser

2015-11-17

Fakta:

Namn: Sketches of the world – the seven continents
Koreografi: Gun Lund
Musik: David Hansson, Thomas Hansy
Ensemble: E=mc2 och The Gothenburg Combo, Dansare: Gunilla Jansson, Gun Lund, Olof Persson, Åsa Thegerström
Plats: 3 våningen, Göteborg
» http://www.3vaningen.se

Konsten kan bygga världar. Vrida på och rubba det invanda. Återupprätta det förstörda. Öppna nya perspektiv. I dessa dagar är det en tröst att klamra sig fast vid. Föga anade nog gitarrduon The Gothenburg Combo och dansgruppen E=mc2 hur mitt i tiden deras gemensamma projekt Sketches of the world – the seven continents skulle komma att ställa sig. På 3:e våningen sätter de kontinenterna i rörelse just som hela världen gungar.
Utgångspunkten är David Hanssons och Thomas Handys – som utgör The Gothenburg Combo – framgångsrika album Sketches of the world från 2010. Med inspiration från de världsomspännande turnéerna har duon tillägnat varje världsdel ett eget stycke magisk gitarrmusik. I samarbete med Gun Lund och dansarna får verket nu en scenisk form.
Det är en fantastisk föreställning. I flera betydelser en resa, inte bara för att musiken och dansen förflyttar oss runt i världen, utan lika mycket för det mentala lyft och de inre rörelser som de framkallar.
Det är självständiga konstarter som möts. Gun Lunds koreografi illustrerar aldrig musiken och de två musikernas närvaro på scenen är respektfullt integrerad i helheten.
Den som vill kan göra en gissningslek av vilka kontinenter de olika avsnitten uppehåller sig på. Programbladet ger facit.
Med eller utan karta är det en spännande färd som börjar i Antarktis med ismassor suggestivt på drift. Klimathotet frasar. Färden går vidare med kultur och natur som glider i varandra som både konkreta och upplösta former. Dansarna Gunilla Jansson, Gun Lund, Olof Persson och Åsa Thegerström upprättar symmetrisk energi i ett rutnät av ljus, rullar som vågor över golvet och smyger djurlikt i dunklet. Först mot slutet träder människan fram. I den värld som då formas vill jag leva.

Spelas t o m 27/11.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 16 november 2015

Lis Helstrom Sveningson

Fler Recensioner

Annonser