Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Jämtländska fotbollsspelare gör sin egen Svansjö

2015-11-17

Östersunds Fotbollsklubb, ÖFK, tror på allsidig träning och vill bli samspelta både inom sport och konst. I söndags gav de på Storsjöteatern i Östersund sin egen föreställning ÖFK Dans. För koreografin står Maria Nilsson Waller, som även har haft två assistenter till hjälp. En kommentar efter föreställningen från en av ÖFKs företrädare var: ”Dansare är världens mest underskattade idrottsmän- och kvinnor, som vi har slitit för att hålla jämna steg med de här!”
ÖFK har kontinuerligt odlat olika konstprojekt, hållit utställning, spelat teater och skrivit en bok. Och för bara ett par veckor sedan gav det utdelning, det kulturella folbollslaget som gärna vill vara ”lite eljest” spelade sig in i Allsvenskan.
En av hemligheterna är att laget håller sig med kulturcoachar och i Östersundskurriren hittar man lagets Mångfaldsmanifest som publicerades strax före valet i fjol: Se vidare www.op.se/opinion/debatt/mangfald-gor-oss-starka
ÖFK har också fått 7000 kr av Filmpool Jämtland som har varit till hjälp för att kunna dokumentera arbetet med dansföreställningen och delar av den filmen varvades också med dansen under föreställningen. Pjotr Tjajkovskijs gripande musik till Svansjön är den starka inspirationskällan, och kanske också sinnebilden av danskonst för många. Förmåga till improvisation är ju avgörande på en fotbollsplan, men de flesta rörelserna i ÖFK Dans verkar genomkoreograferade, och det bjuds även på en del fotbollsrörelser – både klassiska dansare och fotbollsspelare hoppar högt!
Men föreställningen som alltså gavs i söndags, bara ett par tre dagar efter terrordåden i Beirut och Paris, inleds i största allvar. Frankrikes tricolor och Libanons rödvita fana med det gröna cederträdet bärs in och man håller en gemensam tyst minut för att hedra terrordådens offer och visa sitt deltagande.
Se hela föreställningen här
www.op.se/kultur/dans/staende-ovationer-efter-ofk-s-dansuppvisning-se-hela-showen-har

Här är även en länk om själva repetitionsrbetet www.svt.se/sport/video/videoKlipp-4735964/

Se även recensionen av Malin Palmqvist i Länstidningen www.ltz.se/kultur/dans/guldregn-over-ofk-s-dans

Sveriges Radios Gunnar Bohlin har även recenserat föreställningen: sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6303712

Fler Nyheter

Annonser