Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Danskväll på SVT2 byttes ut mot program som handlar om terrordåden i Paris

2015-11-14

Den som hade velat skingra tankarna efter de svåra terrordåden i Paris, fick ingen Danskväll att trösta sig med. Traditionsenligt vid den här tiden på året skulle ett antal program om dans ha sänts i TV2. Istället bjöds publiken på rad nyinsatta program med anledning av terrordåden.
Detta utgick: Den korta dokumentären om den unge framgångsrike koreografen Alexander Ekmans svenska version av Shakespeares En midsommarnattsdröm som dansades av Kungliga baletten i våras. Vi fick inte heller se Hans Marklunds dansfilm Den unga drottningen, om Drottning Kristinas liv, där elever från dansskolan Base23 dansar alla roller.
Varken Mats Eks dansfilm Yxa, en gripande skildring av arbete och kärlek av Sveriges mest berömda koreograf eller kortfilmen Rytm för dans om den enastående beatboxaren Svante Drake, som gjorts tillsammans med filmarna Andreas Söderberg och Björn Eriksson, till ”inspiration för hemmadansaren..”kunde ses av SVT-publiken denna kväll.
Enligt planen skulle SVT också visa dansfilmer av två av Kungliga balettens dansare. Jérôme Marchand, som också är koreograf, har gjort verket The Red Warbler, namngiven efter den fågel som på svenska kallas rörsångare. Den skapades till 15-årsjubileet för Dans i Nord, vårt nordliga resurscentrum för dans i Piteå.
Den andra solisten från Kungliga baletten vars dansfilm stod på programmet heter Joachim Stephensson och hans film utspelar sig i ett vidsträckt sandigt landskap och heter därför just Sand.
Den sista dansfilmen som stod på programmet men som vi nu gick miste om, är en dansk dokumentär från 2014. Dansaren som tappade fotfästet – Nacho Duato handlar om hur den världsberömde koreografen och före detta dansaren i Cullbergbaletten får sparken som konstnärlig ledare för Nationalbaletten i Madrid. Istället blir han konstnärlig ledare för ensemblen vid Michalovskijteatern i Sankt Petersburg.
Förhoppningsvis kommer SVT2:s danskväll att visas inom en inte alltför avlägsen framtid.

Fler Nyheter

Annonser