Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Vikingar dansar street

2015-11-12

Fakta:

Namn: 7 Runer
Koreografi: Lene Boel
Musik: Rex Casswell
Ensemble: Next Zone
Plats: Takkelloftet, Operaen, Köpenhamn
» http://www.kglteater.dk

I verket 7 Runer tar koreograf Lene Boel publiken med in i ett mystiskt och dunkelt universum, av vikingatid och nordisk mytologi. Detta universum är befolkat av en brokig skara, allt från vilda bärsärkare och stolta valkyrior till fredliga hantverkare samt djur och fåglar. Popping-dansaren Martin Karlshøj gestaltar dessutom ett skelett som rasslar fram med såpass löst huvud att det ser ut att trilla av när som helst. Det är otroligt kul och blir till en fin kontrast mot föreställningens övriga dans.
Där är det nämligen spanska Aritz Lopez Gomez och franske Nicolas Grosclaude, som med kraftfulla break- och hip hop-moves stjäl uppmärksamheten. Likt en orm snor Nicolas Grosclaude omkring på scenen och slår knut på sina armar i så kallade flexing. Aritz Lopez Gomez kastar sig som den heroiske krigaren oförskräckt ut på slagfältet i halsbrytande stunts och den franska nycirkusartisten Bryn Roberts-Tood bemästrar såväl jonglering som diabolo och så kallat tyskt hjul (german wheel). Men det hjälper inte att han är en hur skicklig artist som helst, för Bryn Roberts-Toods nycirkus-tablåer framstår som helt väsensskilda från den övriga föreställningen. Jonglering med gummiyxor i en föreställning som vill radiera styrka rimmar illa. Rekvisita av gummi och plast fungerar heller inte när Fiona Houez viftar med ett plastsvärd. Dansen i kombination med mimik och gestik räker för att skapa en mäktig och farlig stämning, medan plastrekvisitan förtar helhetsintrycket. En stark scen utan rekvisita är när dansarna står stilla och gestikulerar som en rad arbetarnde hantverkare. Enbart via dansarnas distinkta gestik förstår man att de är smeder, timmermän eller snickare. Den vilda människan har blivit tam. Den mytologiska formtiden har upphört och den så kallade civilisationen har tagit sin början. Fastän knappast världen har blivit fredligare i och med det.
7 Runer är en underhållande föreställning med fin dans. Samtidigt är det lite rörigt. Koreografen Lene Boel har inte lyckats så bra att gjuta samman streetdans, nycirkus och vikingatema. Jesper Kongshaugs enkla ljusdesign passar heller inte så bra till det det krigiska universom som spelas upp. Det gör däremot Rex Casswells ljudcollage med trummor, fågelsång och ljudet av vågor som slår. Även Dorte Thorsens brynjedräkter passar väl ihop med föreställningens tema.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser